Każdemu czasem zdarzają się takie dni, kiedy nie ma się ochoty na diety, kaszę i warzywa. W takie dni, raz na jakiś czas, warto pozwolić sobie na odrobinę rozkoszy, może i kalorycznej, ale jakże terapeutycznej. W USA mac and cheese robi furorę już od XIX wieku, jest to łatwa potrawa do której przyrządzenia nie potrzeba multum składników ani specjalnie dużo czasu. Idealna więc na dni, w które po prostu się nie chce, a jedynym co może przyjść na ratunek to pyszne gorące danie, jeszcze w dodatku łatwe do przygotowania.
Mac and cheese je się w różnych wersjach. Czasem jest to makaron zapiekany z serem, a czasem makaron z serowym sosem, dodatki można wybierać dowolnie. Dla osób, które chcą dodać do tej potrawy choć odrobinkę zieleni wersja ze szpinakiem będzie idealnym rozwiązaniem.
Co będzie potrzebne?
-makaron (może być w tradycyjnej wersji makaroników takich jakie używane są w USA ale tak naprawdę penne też świetnie się nada i znajdzie się w każdym osiedlowym sklepie) około 400g
-masło 3 łyżki stołowe
-mąka 2 łyżki stołowe
-mleko 500 ml
-starty parmezan (lub gouda albo inny dostępny ser) 150g
-mrożony szpinak 450g
-troszkę oliwy lub oleju
-sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek (wedle uznania i preferencji)
Jak przygotować Mac & Cheese
1) Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, tak żeby był al’dente.
2) W trakcie gotowania makaronu przygotowujemy sos. Do garnuszka wkładamy masło i mąkę, cały czas mieszamy. Chcemy uzyskać konsystencję pasty. Po uzyskaniu oczekiwanej konsystencji należy mieszać jeszcze przez minutę.
3) Do garnuszka z „pastą” dodajemy mleko cały czas mieszamy do momentu w którym całość zgęstnieje. Zmniejszamy ogień na minimalny i dodajemy do garnuszka starty ser. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
4) Aby przygotować szpinak należy go rozmrozić. Następnie nakładamy go na polaną małą ilością oliwy lub oleju na patelnię i przysmażamy go delikatnie. Gotowy szpinak dodajemy do serowego sosu ciągle mieszając.
5) Całość dodajemy do gotowego makaronu. To wszystko! Gotowe! Smacznego!