Wegańskie kosmetyki ,suplementy ,przepisy ,porady, dieta

Mac and cheese ze szpinakiem, czyli idealny comfort food

Spis treści

Każdemu czasem zdarzają się takie dni, kiedy nie ma się ochoty na diety, kaszę i warzywa. W takie dni, raz na jakiś czas, warto pozwolić sobie na odrobinę rozkoszy, może i kalorycznej, ale jakże terapeutycznej. W USA mac and cheese robi furorę już od XIX wieku, jest to łatwa potrawa do której przyrządzenia nie potrzeba multum składników ani specjalnie dużo czasu. Idealna więc na dni, w które po prostu się nie chce, a jedynym co może przyjść na ratunek to pyszne gorące danie, jeszcze w dodatku łatwe do przygotowania.

Mac and cheese je się w różnych wersjach. Czasem jest to makaron zapiekany z serem, a czasem makaron z serowym sosem, dodatki można wybierać dowolnie. Dla osób, które chcą dodać do tej potrawy choć odrobinkę zieleni wersja ze szpinakiem będzie idealnym rozwiązaniem.

Co będzie potrzebne?

-makaron (może być w tradycyjnej wersji makaroników takich jakie używane są w USA ale tak naprawdę penne też świetnie się nada i znajdzie się w każdym osiedlowym sklepie) około 400g
-masło 3 łyżki stołowe
-mąka 2 łyżki stołowe
-mleko 500 ml
-starty parmezan (lub gouda albo inny dostępny ser) 150g
-mrożony szpinak 450g
-troszkę oliwy lub oleju
-sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek (wedle uznania i preferencji)

Jak przygotować Mac & Cheese

1) Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, tak żeby był al’dente.
2) W trakcie gotowania makaronu przygotowujemy sos. Do garnuszka wkładamy masło i mąkę, cały czas mieszamy. Chcemy uzyskać konsystencję pasty. Po uzyskaniu oczekiwanej konsystencji należy mieszać jeszcze przez minutę.
3) Do garnuszka z „pastą” dodajemy mleko cały czas mieszamy do momentu w którym całość zgęstnieje. Zmniejszamy ogień na minimalny i dodajemy do garnuszka starty ser. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
4) Aby przygotować szpinak należy go rozmrozić. Następnie nakładamy go na polaną małą ilością oliwy lub oleju na patelnię i przysmażamy go delikatnie. Gotowy szpinak dodajemy do serowego sosu ciągle mieszając.
5) Całość dodajemy do gotowego makaronu. To wszystko! Gotowe! Smacznego!

Aby zmienić siebie i świat w jakim żyjemy nie potrzeba wiele. Jest to zmiana, której warto dokonać i do której warto przekonywać innych. Na prawdziwie zdrowy tryb życia składa się wiele czynników. To co powszechnie nazywane jest zdrowym stylem życia to odpowiednia dieta, aktywność fizyczna, świadomy konsumpcjonizm i dbanie o planetę, na której żyjemy. Choć wydawać by się mogło, że wiąże się to z trudem pochłaniającym wiele godzin, to wcale tak nie jest. Chcemy pokazać Tobie czym kierować się, aby małymi kroczkami osiągać cel funkcjonowania w zgodzie z naturą i samym sobą.

Nie skupiamy się na trudnych do osiągnięcia i nagłych zmianach ale prostych sposobach tworzenia nowego, zdrowego „ja”.

Co warto wiedzieć o świecie Wege?

Wegetarianizm i weganizm to dla wielu osób nowe lub zagadkowe pojęcia. Dlatego przygotowaliśmy odpowiedzi na kilka pytań, które pojawiają się najczęściej. Jeżeli chcesz znaleźć odpowiedź na nurtujące Ciebie pytania, koniecznie odwiedź naszą zakładkę FAQ.