Najszybszym sposobem na smaczny i syty obiad są wegetariańskie lub wegańskie burgery. Przygotowanie takiego obiadu kosztuje niewiele czasu i nie wymaga żadnych wyjątkowych produktów. Przyrządzić je można nawet z resztek po poprzednim posiłku. Oto przepisy na szybkie wegetariańskie oraz wegańskie burgery na trzy sposoby.
Burger z ziemniaków i brokuła
Co będzie nam potrzebne?
– 0,5 kg ziemniaków
– 1 brokuł
– garść ziaren słonecznika
– 1 jajko
– 4 łyżki bułki tartej
– przyprawy (kurkuma, słodka papryka, curry, pieprz)
– 3 łyżki oleju do smażenia.
Proces przygotowania
1) Gotujemy ziemniaki i brokuła w oddzielnych garnkach. Warzywa uważamy za gotowe, kiedy gotowane warzywa są na tyle miękkie aby dało się je pognieść widelcem.
2) Odlewamy odę z garnka. Odstawiamy warzywa do wystygnięcia. Przekładamy je do dużej miski i ugniatamy na jednolitą masę. Dodajemy do całości jajko i mieszamy do połączenia składników. Dorzucamy ziarna słonecznika, bułkę tartą i przyprawy. Ponownie mieszamy, do uzyskani jednolitej masy.
3) Lepimy klopsy wielkości dłoni i przekładamy na polaną olejem patelnię. Kotlety smażymy do czasu aż pojawi się na ich powierzchni cieniutka panierka. Czas przygotowania razem z gotowaniem warzyw i czasem wystudzenia około 50 minut.
Burgery z fasoli
Co będzie nam potrzebne?
– 800 gram fasoli
– 0,5 cebuli
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki bułki tartej
– przyprawy (papryka ostra, pieprz, sól, papryka słodka)
– 5 łyżek oleju do smażenia.
Proces przygotowania
1) odmoczoną i odcedzoną fasolę miksujemy na gładką masę.
2) Cebulę i czosnek kroimy na drobne kawałeczki, podsmażamy na patelni. Dodajemy do fasoli i mieszamy do połączenia składników. Dorzucamy bułkę tartą i przyprawy wedle uznania.
3) Lepimy kotlety i wykładamy na patelnię polaną olejem. Kotlety smażymy do czasu aż pojawi się na ich powierzchni cieniutka panierka. Czas przygotowania około 30 minut.
Kotlety z grillowanych batatów
Co będzie nam potrzebne?
– z jednego dużego batata zrobimy 3 kotlety
– przyprawy (sól, pieprz, curry, bazylia)
– oliwa z oliwek do polania pokrojonych batatów
– 2 łyżki oleju do podsmażenia batatów.
Proces przygotowania
1) Bataty obieramy i dokładnie myjemy.
2) Umyte bataty kroimy na kawałki grubości mniej więcej dwóch palców. Pokrojone talary polewamy odrobinką oliwy z oliwek i doprawiamy.
3) Kawałki przekładamy na patelnie i smażymy aż warzywo się zarumieni. Czas przygotowania około 15-20 minut.
Bułki i dodatki dobieramy wedle swoich preferencji.