Wegańskie kosmetyki ,suplementy ,przepisy ,porady, dieta

Burgery wegetariańskie/wegańskie na 3 sposoby

Spis treści

Najszybszym sposobem na smaczny i syty obiad są wegetariańskie lub wegańskie burgery. Przygotowanie takiego obiadu kosztuje niewiele czasu i nie wymaga żadnych wyjątkowych produktów. Przyrządzić je można nawet z resztek po poprzednim posiłku. Oto przepisy na szybkie wegetariańskie oraz wegańskie burgery na trzy sposoby.

Burger z ziemniaków i brokuła

Co będzie nam potrzebne?

– 0,5 kg ziemniaków
– 1 brokuł
– garść ziaren słonecznika
– 1 jajko
– 4 łyżki bułki tartej
– przyprawy (kurkuma, słodka papryka, curry, pieprz)
– 3 łyżki oleju do smażenia.

Proces przygotowania

1) Gotujemy ziemniaki i brokuła w oddzielnych garnkach. Warzywa uważamy za gotowe, kiedy gotowane warzywa są na tyle miękkie aby dało się je pognieść widelcem.
2) Odlewamy odę z garnka. Odstawiamy warzywa do wystygnięcia. Przekładamy je do dużej miski i ugniatamy na jednolitą masę. Dodajemy do całości jajko i mieszamy do połączenia składników. Dorzucamy ziarna słonecznika, bułkę tartą i przyprawy. Ponownie mieszamy, do uzyskani jednolitej masy.
3) Lepimy klopsy wielkości dłoni i przekładamy na polaną olejem patelnię. Kotlety smażymy do czasu aż pojawi się na ich powierzchni cieniutka panierka. Czas przygotowania razem z gotowaniem warzyw i czasem wystudzenia około 50 minut.

Burgery z fasoli

Co będzie nam potrzebne?

– 800 gram fasoli
– 0,5 cebuli
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki bułki tartej
– przyprawy (papryka ostra, pieprz, sól, papryka słodka)
– 5 łyżek oleju do smażenia.

Proces przygotowania

1) odmoczoną i odcedzoną fasolę miksujemy na gładką masę.
2) Cebulę i czosnek kroimy na drobne kawałeczki, podsmażamy na patelni. Dodajemy do fasoli i mieszamy do połączenia składników. Dorzucamy bułkę tartą i przyprawy wedle uznania.
3) Lepimy kotlety i wykładamy na patelnię polaną olejem. Kotlety smażymy do czasu aż pojawi się na ich powierzchni cieniutka panierka. Czas przygotowania około 30 minut.

Kotlety z grillowanych batatów

Co będzie nam potrzebne?

– z jednego dużego batata zrobimy 3 kotlety
– przyprawy (sól, pieprz, curry, bazylia)
– oliwa z oliwek do polania pokrojonych batatów
– 2 łyżki oleju do podsmażenia batatów.

Proces przygotowania

1) Bataty obieramy i dokładnie myjemy.
2) Umyte bataty kroimy na kawałki grubości mniej więcej dwóch palców. Pokrojone talary polewamy odrobinką oliwy z oliwek i doprawiamy.
3) Kawałki przekładamy na patelnie i smażymy aż warzywo się zarumieni. Czas przygotowania około 15-20 minut.

Bułki i dodatki dobieramy wedle swoich preferencji.

Aby zmienić siebie i świat w jakim żyjemy nie potrzeba wiele. Jest to zmiana, której warto dokonać i do której warto przekonywać innych. Na prawdziwie zdrowy tryb życia składa się wiele czynników. To co powszechnie nazywane jest zdrowym stylem życia to odpowiednia dieta, aktywność fizyczna, świadomy konsumpcjonizm i dbanie o planetę, na której żyjemy. Choć wydawać by się mogło, że wiąże się to z trudem pochłaniającym wiele godzin, to wcale tak nie jest. Chcemy pokazać Tobie czym kierować się, aby małymi kroczkami osiągać cel funkcjonowania w zgodzie z naturą i samym sobą.

Nie skupiamy się na trudnych do osiągnięcia i nagłych zmianach ale prostych sposobach tworzenia nowego, zdrowego „ja”.

Co warto wiedzieć o świecie Wege?

Wegetarianizm i weganizm to dla wielu osób nowe lub zagadkowe pojęcia. Dlatego przygotowaliśmy odpowiedzi na kilka pytań, które pojawiają się najczęściej. Jeżeli chcesz znaleźć odpowiedź na nurtujące Ciebie pytania, koniecznie odwiedź naszą zakładkę FAQ.