Wegańskie kosmetyki ,suplementy ,przepisy ,porady, dieta

Klopsiki wegetariańskie z kaszy bulgur

Spis treści

Bulgur to rodzaj kaszy bardzo znany i ceniony, zwłaszcza na Bliskim Wschodzie. U nas zaczyna zdobywać swoją popularność bardzo szybko. Jest to świetna alternatywa dla potraw z ryżem. Dodatkowo z kaszy bulgur jesteśmy w stanie przygotować wiele ciekawych dań, lepiąc z niej na przykład małe klopsiki, które świetnie zastąpią mięsne klopsy. Czy klopsiki z kaszy zapewnią nam jednak wystarczająco dużo wartości odżywczych? Kasza bulgur zawiera w sobie wiele minerałów kluczowych dla naszego ciała. Przede wszystkim bogata jest w magnez, często wypłukiwany z naszego organizmu przez picie kawy w zbyt dużych ilościach, a także przez spożywanie alkoholu, nawet jeżeli sięgamy po niego tylko okazjonalnie. Magnez to pierwiastek dbający o układ nerwowy człowieka, jest też bardzo ważny dla osób, które mają problemy z ciśnieniem. Bulgur ma w sobie dużo błonnika działającego cuda dla jelit oraz pomagającego zgubić zbędne kilogramy. Kolejnym ważnym związkiem zawartym w kaszy bulgur jest kwas foliowy. Kwas foliowy to bardzo istotny składnik diety kobiet w ciąży, wspomaga on rozwój płodu. To nie wszystko, kasza bulgur pochwalić się może również dużą zawartością potasu, cynku, witamin z grupy B, żelaza, sodu, fosforu, wapnia i antyoksydantów. Jest to więc świetna opcja na obiad lub kolację ale jak ją ciekawie przygotować? Wystarczy przyrządzić z niej klopsiki!

Co będzie potrzebne do przygotowania wegetariańskich klopsików?

– 100g kaszy bulgur
– 1 cebula
– 2 duże ząbki czosnku
– około 45 ml oliwy własnego wyboru (potrzebna będzie tylko do podsmażenia składników)
– około 5 suszonych pomidorów (ale można dodać troszkę więcej, jeśli ktoś bardzo lubi)
– 1 jajko (jajko można zastąpić nasionami chia – muszą one zostać zalane 3 łyżkami wody i odstawione na 15-20 minut do spulchnienia)
– 2-3 łyżki bułki tartej (masa na klopsy nie powinna być za sucha dlatego należy uważać, żeby nie dodać jej za dużo)

Proces przygotowania wegetariańskich klopsików.

1)Kaszę bulgur gotujemy zgodnie ze wskazówkami znajdującymi się na opakowaniu.
2) Pokrojoną cebulę i czosnek podsmażamy na patelni z odrobiną oliwy lub oleju.
3) Ugotowaną kaszę odstawiamy do wystygnięcia, podobnie jak podsmażoną cebulę i czosnek. Dane składniki przekładamy do jednej dużej miski.
4) Kroimy suszone pomidory na małe kawałeczki i dodajemy do dużej miski.
5) Do wszystkich składników w misce dodajemy jajko (lub jego zamiennik) i bułkę tartą. Całość dokładnie mieszamy i przyprawiamy odrobinką soli i pieprzu.
6) Lepimy klopsiki i smażymy na patelni z odrobiną oleju lub oliwy. Smażymy do momentu aż klopsiki wyraźnie się zarumienią lub wokół nich powstanie cieniutka „panierka”.
To wszystko! Przygotowanie klopsików z kaszy bulgur trwa tylko 20-30 minut.

Aby zmienić siebie i świat w jakim żyjemy nie potrzeba wiele. Jest to zmiana, której warto dokonać i do której warto przekonywać innych. Na prawdziwie zdrowy tryb życia składa się wiele czynników. To co powszechnie nazywane jest zdrowym stylem życia to odpowiednia dieta, aktywność fizyczna, świadomy konsumpcjonizm i dbanie o planetę, na której żyjemy. Choć wydawać by się mogło, że wiąże się to z trudem pochłaniającym wiele godzin, to wcale tak nie jest. Chcemy pokazać Tobie czym kierować się, aby małymi kroczkami osiągać cel funkcjonowania w zgodzie z naturą i samym sobą.

Nie skupiamy się na trudnych do osiągnięcia i nagłych zmianach ale prostych sposobach tworzenia nowego, zdrowego „ja”.

Co warto wiedzieć o świecie Wege?

Wegetarianizm i weganizm to dla wielu osób nowe lub zagadkowe pojęcia. Dlatego przygotowaliśmy odpowiedzi na kilka pytań, które pojawiają się najczęściej. Jeżeli chcesz znaleźć odpowiedź na nurtujące Ciebie pytania, koniecznie odwiedź naszą zakładkę FAQ.