Sezonowe warzywa i owoce w grudniu to niemożliwe? W grudniu stawiamy na takie produkty, które długo zachowują swoją świeżość i nawet zimą możemy cieszyć się ich walorami zdrowotnymi i smakowymi. Poniżej znajduje się lista sezonowych owoców i warzyw na grudzień oraz ich krótki opis.
Jabłko
Jabłko jest jednym z najpopularniejszych owoców na świecie. I nie bez powodu. Jabłka to owoce często traktowane jako pospolite i nieciekawe. Ich właściwości dla ludzkiego organizmu są jednak niewiarygodne.
Jabłka usprawniają pracę jelit dzięki wysokiej zawartości błonnika i flawonoidów, czyli antyoksydantów o działaniu antynowotworowym. Tym samym dzięki temu, że zawierają dużo błonnika, poprzez jedzenie jabłek ograniczymy wchłanianie cholesterolu.
Warto wspomnieć o tym, że jabłka to pożywienie bardzo niskokaloryczne (jedynie 58 kcal na 100g) i o niskim indeksie glikemicznym. Dlatego właśnie spożywanie surowych jabłek wskazane jest dla osób starających się zrzucić wagę, a także dla cukrzyków.
Inne wartości odżywcze jabłek, których znajduje się w nich dużo to witamina C, witamina A, Witamina K, kwas foliowy, potas, fosfor, wapń, magnez.
Jabłka można jeść na surowo ze skórką (wtedy zawierają więcej wartości odżywczych), bez skórki, gotowane, pieczone, karmelizowane, starte. Opcji jest mnóstwo, dlatego warto zdecydować się na częste spożywanie tych owoców, nie tylko zimą.
Gruszka
Gruszki to kolejne owoce bardzo popularne w polskiej tradycji. Są to owoce o wielu właściwościach prozdrowotnych. Bogate są w jod, bor, sód, potas, fosfor, wapń, magnez, witaminę K, witaminę C, witaminę A oraz kwas foliowy.
Jedzenie gruszek usprawnia pracę tarczycy zwłaszcza dzięki wysokiej zawartości jodu, to jedne z nielicznych owoców zawierających ten pierwiastek. Podobnie z borem, który usprawnia pracę mózgu.
Tak jak jabłka, gruszki cechuje niska kaloryczność. W 100g tego owocu znajduje się jedynie 57 kcal. Dla osób odchudzających się jest to wręcz owoc „must have”. Prawie całkowicie składa się z wody, a do tego daje uczucie sytości na długi czas. Oprócz rekomendacji gruszek osobom odchudzającym się, warto również wspomnieć o tym, że dzięki dość dużej ilości kwasu foliowego w gruszkach zaleca się ich spożywanie kobietom w ciąży. Zwłaszcza, że głosy opowiadające się za ciężkostrawnością tego owocu to jedynie mity.

Buraki ćwikłowe
Grudzień na naszych stołach powinien malować się wieloma kolorami, nawet bordowym. Buraki to bardzo zdrowe i słodkie warzywa, popularne na stołach w miesiącach zimowych. Są bardzo nisko kaloryczne. Zawierają dużo kwasu foliowego, dlatego to idealne warzywa dla kobiet w ciąży. Charakteryzują się także dużą zawartością witaminy C, potasu, sodu, fosforu, magnezu i wapnia.
Często mówi się o świetnym działaniu buraków na układ krwionośny. Jest to prawda. Dzięki temu, że buraki zawierają sporo żelaza, zapobiegają anemii. Ich charakterystyczna barwa sprawia, że warzywo to obfituje w przeciwutleniacze, które wspomagają proces przyswajania tlenu przez komórki w organizmie. Są też wskazane do spożycia osobom walczącym ze zbyt wysokim cholesterolem, nadciśnieniem oraz osobom w ciąży. Natomiast nie są to warzywa, które powinny spożywać osoby z cukrzycą.
Buraki są nieocenioną pomocą w walce z wirusami. Dzieje się tak przez zawarte w nich białko. Zwalcza ono wszelakie patogeny, które dostaną się do organizmu ludzkiego.
Ziemniaki
Ziemniaki to warzywa idealne dla osób na diecie wegańskiej. Zapewniają dużo energii i 2,02 g białka na 100g. Ziemniaki podczas gotowania i krojenia tracą bardzo dużo swoich wartości odżywczych. Zaleca się więc ich krótkie gotowanie w małej zawartości wody oraz krojenie ich na moment przed ugotowaniem. Najwięcej minerałów zawierają przygotowane na parze, pieczone i nieobrane.
W grudniu ziemniaki to idealny pomysł na szybki i prosty obiad, który zapewni każdemu dużo energii i sprawi, że poczujemy się najedzeni na długi czas.
Marchew
Marchew to niezastąpione źródło przeciwutleniaczy, dzięki temu skutecznie zwalcza wolne rodniki w organizmie, które mają negatywny wpływ na rozwój komórek. Marchewki cechuje niska kaloryczność i wysoka zawartość błonnika, dlatego świetnie sprawdzą się jako przekąska lub dodatek do dań osób odchudzających się.
Dzięki dużej zawartości beta-karotenu marchew ma zbawienne działanie dla skóry. Zalecana jest dla osób starszych zwalczających zmarszczki jak i dla młodzieży zmagającej się z trądzikiem.
Najwięcej wartości odżywczych marchwi przyswoimy zjadając ją na surowo lub pijąc soki marchewkowe. Wartości te traci, kiedy przed ugotowaniem została pokrojona lub hodowana była w otoczeniu sztucznych nawozów.

Dynia
Jak się okazuje dynia to nie tylko warzywo listopadowe ale też grudniowe. Dlaczego warto dołączyć ją do swojej diety? Dynia jest pożywieniem nisko kalorycznym na 100g ma 26 kcal. Wartości odżywcze znajdujące się w dyni to przede wszystkim potas, fosfor, wapń, witamina C, błonnik, kwas foliowy.
Dynia wpływa na regenerację trzustki i wskazana jest dla osób zagrożonych zachorowaniem na cukrzycę typu II, ale dla osób już cierpiących na tą przypadłość nie jest wskazanym pożywieniem.
Tak jak marchewka dynia zawiera dużo beta-karotenu, który odpowiada za pomarańczową barwę tych warzyw. Dzięki temu dynia przyczynia się do zwalczania wolnych rodników w organizmie, tym samym wykazuje silne działanie antynowotworowe. Produkty bogate w beta-karoten powinny często spożywać osoby o podwyższonym cholesterolu.