Ten wyjątkowy czas świąteczny, jakim jest Boże Narodzenie, obchodzi się wypełniając swoje brzuchy po brzegi. Jak jednak przygotować Wigilię, która będzie całkowicie wegańska, a w sałatce nie znajdzie się nawet jeden produkt pochodzenia zwierzęcego. Przed wami zbiór dziewięciu pomysłów na wegańskie potrawy o magicznie świątecznym smaku.
Zupa migdałowa – przepis babuni
Co będzie potrzebne do przygotowania zupy migdałowej?
– 300 g migdałów
– ¾ szklanki cukru pudru
– 100 g ryżu
– ¾ szklanki mleka migdałowego
– 50 g rodzynek
– 5 szklanek wody
– 1 łyżka oliwy
Sposób przygotowania zupy migdałowej:
1) Obrane ze skórki migdały należy zetrzeć na masę. Gotową masę włożyć do sitka i przelać ją przy pomocy 3 przegotowanych lub przefiltrowanych szklanek wody.
2) Do przesianej masy dodać cukier puder i szklankę wody.
3) Ryż wsypujemy do gotującego się mleka. Dodać szklankę wody i łyżkę oliwy. Masa powinna być trochę sypka.
4) Rodzynki dodać do ryżu. Ryż z rodzynkami dodać do masy, zamieszać i podgrzać.
Zupka borowikowa
Co będzie potrzebne do przygotowania zupki borowikowej?
– 30 g suszonych borowików
– 1 cebula
– 1 marchew
– 4 ziemniaki
– 1 litr bulionu warzywnego
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 łyżka oleju rzepakowego
– świeży rozmaryn.
Sposób przygotowania zupki borowikowej:
1) Za przygotowywanie zupy borowikowej zabrać się musimy dzień wcześniej. Dlaczego? Ponieważ musimy przygotować borowiki. Po pierwsze należy zalać ususzone grzyby małą ilością zimnej wody i odstawić na co najmniej 8 godzin.
2) Na oleju rzepakowym podsmażyć należy wszystkie warzywa razem, czyli cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę, marchew pokrojoną w talarki i ziemniaki.
3) Do przygotowanych warzyw wlać odmoczone borowiki i bulion warzywny. Gotować do wrzenia, wtedy zmniejszyć ogień i gotować jeszcze mniej więcej 15 minut. Dodać przyprawy (sól, pieprz) i rozmaryn.
4) Od całości odlać około 400 ml, razem z warzywami i zblendować na „zupę krem”. Zblendowany krem dolać do zupy – jest to świetny pomysł na zagęszczenie zupy po wegańsku.

Krem z brokułów – pomysł na łatwą i lekką zupę
Co będzie potrzebne do przygotowania kremu z brokułów?
– 1 brokuł
– 0,25 kg ziemniaków
– 1 litr bulionu warzywnego
– szczypta tymianku.
Sposób przygotowania kremu z brokułów:
1) Wstawić na ogień bulion i podgrzać. Pokrojone ziemniaki dodać do bulionu i gotować 10 minut na średnim ogniu od momentu zagotowania.
2) Do gotującego się bulionu dodać porcjowany brokuł i kontynuować gotowanie przez 5 minut.
3) Gotową zupę zblendować i doprawić.

Pierogi ze szpinakiem ( 35 sztuk)
Co będzie potrzebne do przygotowania pierogów ze szpinakiem?
Na ciasto:
– 3 szklanki mąki pszennej
– 1 i pół łyżki oleju
– 1 szklanka gorącej wody
– odrobina soli
Na farsz:
– 800 g świeżego szpinaku
– 2 cebula
– 4 ząbki czosnku
– 200 ml śmietany sojowej
– łyżka oleju
– łyżka gałki muszkatołowej, pieprzu i szczypta soli
Sposób przygotowania pierogów ze szpinakiem:
1) wszystkie składniki na ciasto wymieszać w misce do uzyskania jednolitej masy. W momencie, kiedy ciasto zrobi się elastyczne, należy je przykryć czystą ścierką i odstawić na około pół godziny.
2) Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić razem z rozdrobnionym czosnkiem. Na patelnię dodać szpinak i przyprawy, dusić przez około 5-10 minut. Dodać śmietanę sojową i wymieszać.
3) Z rozwałkowanego ciasta powycinać kółka i nałożyć na nie po około łyżce lub półtora farszu i skleić pierogi.
4) Gotowe pierogi wrzucić do wrzącej wody i gotować do momentu ich wypłynięcia.

Spaghetti z pieczarkami
Co będzie potrzebne do przygotowania spaghetti z pieczarkami?
– 250 g makaronu wegańskiego
– 250 g pieczarek
– 4 łyżki oliwy z oliwek
– 2 łyżki oleju rzepakowego
– sól i pieprz.
Sposób przygotowania spaghetti z pieczarkami:
1) Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2) Pieczarki pokrojone w plasterki przysmażyć na oleju i doprawić.
3) Odcedzony makaron wymieszać z 4 łyżkami oliwy i przyprawami. Do makaronu dodać pieczarki. Dodatkowo można dorzucić parę listków szpinaku, pietruszki lub bazylii.

Kaszotto buraczane
Co będzie potrzebne do przygotowania kaszotto buraczanego?
– 900 g buraków
– 60 g jarmużu
– 300 g kaszy pęczak
– 1 cebulę
– 1 szklankę białego wina
– 1 litr bulionu warzywnego
– oliwę do podsmażenia, sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania kaszotto buraczanego:
1) Pokrojoną cebulkę zeszklić na oliwie w dużym garnku. Dodać kaszę i przyprawy. Podsmażyć.
2) Do kaszy i cebulki należy wlać wino i dodać utarte buraczki. Na to wszystko dolać bulion. Kiedy zacznie wrzeć, przykryć pokrywka i gotować jeszcze pół godziny na mniejszym ogniu.
3) Zdjąć pokrywkę i przemieszać. Poczekać aż nadmiar płynu zostanie odparowany. Dodać jarmuż i przemieszać.
Bigos jarski – przepis babuni
Co będzie potrzebne do przygotowania bigosu jarskiego?
– 0,5 kg kapusty kiszonej
– 1 cebula
– 0,5 kg pieczarek
– szklanka przecieru pomidorowego
– majeranek, liście laurowe, szczypta cukru do smaku
– łyżka oleju.
Sposób przygotowania bigosu jarskiego:
1) Kapustę kiszoną należy pokroić i wrzucić do garnka. Rozpoczynając proces gotowania dodać pieprz i liście laurowe.
2) Na patelni podsmażyć pokrojoną cebulkę i pieczarki. Następnie dodać do kapusty i dusić pod przykryciem przez około 10 minut.
3) Dodać pastę pomidorową lub keczup i wymieszać. Na koniec doprawić majeranek i cukier zgodnie ze swoimi upodobaniami smakowymi.
Sałatka jarzynowa bez jajka – jak u mamusi
Co będzie potrzebne do przygotowania sałatki jarzynowej bez jajka?
– 3 duże marchewki
– 1 korzeń pietruszki
– pół selera
– 2 jabłka
– 1 ogórek kiszony mały
– substytut jajek do smaku
– 2 łyżki wege majonezu
– 1 łyżeczka wege musztardy
– pieprz i sól do smaku.
Sposób przygotowania sałatki jarzynowej bez jajka:
1) Marchewki, pietruszkę i seler należy ugotować, a potem ostudzić. Warzywa i owoce pokroić w małe kawałeczki i wrzucić do miski.
2) Substytut jajek przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu i dodać do miski z resztą składników.
3) Do miski ze wszystkimi składnikami dodać wege majonez i musztardę, wymieszać. Na koniec doprawić.
Sałatka na słodko
Co będzie potrzebne do przygotowania sałatki na słodko?
– 400 g szpinaku świeżego
– 2 gruszki
– 100 g suszonej żurawiny
– 2 szklanki orzechów nerkowca
– 100 g sera pleśniowego.
Sposób przygotowania sałatki na słodko:
1) Liście szpinaku należy dokładnie umyć i osuszyć. Gruszkę pokroić w plasterki. Ser pleśniowy pokroić w kosteczkę lub rozdrobnić widelcem.
2) Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski i wymieszać.