Wegańskie kosmetyki ,suplementy ,przepisy ,porady, dieta

Przepisy na wegańskie potrawy wigilijne

Spis treści

Ten wyjątkowy czas świąteczny, jakim jest Boże Narodzenie, obchodzi się wypełniając swoje brzuchy po brzegi. Jak jednak przygotować Wigilię, która będzie całkowicie wegańska, a w sałatce nie znajdzie się nawet jeden produkt pochodzenia zwierzęcego. Przed wami zbiór dziewięciu pomysłów na wegańskie potrawy o magicznie świątecznym smaku.

Zupa migdałowa – przepis babuni

Co będzie potrzebne do przygotowania zupy migdałowej?

– 300 g migdałów
– ¾ szklanki cukru pudru
– 100 g ryżu
– ¾ szklanki mleka migdałowego
– 50 g rodzynek
– 5 szklanek wody
– 1 łyżka oliwy

Sposób przygotowania zupy migdałowej:

1) Obrane ze skórki migdały należy zetrzeć na masę. Gotową masę włożyć do sitka i przelać ją przy pomocy 3 przegotowanych lub przefiltrowanych szklanek wody.
2) Do przesianej masy dodać cukier puder i szklankę wody.
3) Ryż wsypujemy do gotującego się mleka. Dodać szklankę wody i łyżkę oliwy. Masa powinna być trochę sypka.
4) Rodzynki dodać do ryżu. Ryż z rodzynkami dodać do masy, zamieszać i podgrzać.

Zupka borowikowa

Co będzie potrzebne do przygotowania zupki borowikowej?

– 30 g suszonych borowików
– 1 cebula
– 1 marchew
– 4 ziemniaki
– 1 litr bulionu warzywnego
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 łyżka oleju rzepakowego
– świeży rozmaryn.

Sposób przygotowania zupki borowikowej:

1) Za przygotowywanie zupy borowikowej zabrać się musimy dzień wcześniej. Dlaczego? Ponieważ musimy przygotować borowiki. Po pierwsze należy zalać ususzone grzyby małą ilością zimnej wody i odstawić na co najmniej 8 godzin.
2) Na oleju rzepakowym podsmażyć należy wszystkie warzywa razem, czyli cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę, marchew pokrojoną w talarki i ziemniaki.
3) Do przygotowanych warzyw wlać odmoczone borowiki i bulion warzywny. Gotować do wrzenia, wtedy zmniejszyć ogień i gotować jeszcze mniej więcej 15 minut. Dodać przyprawy (sól, pieprz) i rozmaryn.
4) Od całości odlać około 400 ml, razem z warzywami i zblendować na „zupę krem”. Zblendowany krem dolać do zupy – jest to świetny pomysł na zagęszczenie zupy po wegańsku.

zupa grzybowa

Krem z brokułów – pomysł na łatwą i lekką zupę

Co będzie potrzebne do przygotowania kremu z brokułów?

– 1 brokuł
– 0,25 kg ziemniaków
– 1 litr bulionu warzywnego
– szczypta tymianku.

Sposób przygotowania kremu z brokułów:

1) Wstawić na ogień bulion i podgrzać. Pokrojone ziemniaki dodać do bulionu i gotować 10 minut na średnim ogniu od momentu zagotowania.
2) Do gotującego się bulionu dodać porcjowany brokuł i kontynuować gotowanie przez 5 minut.
3) Gotową zupę zblendować i doprawić.

krem z brokułów

Pierogi ze szpinakiem ( 35 sztuk)

Co będzie potrzebne do przygotowania pierogów ze szpinakiem?

Na ciasto:

– 3 szklanki mąki pszennej
– 1 i pół łyżki oleju
– 1 szklanka gorącej wody
– odrobina soli

Na farsz:

– 800 g świeżego szpinaku
– 2 cebula
– 4 ząbki czosnku
– 200 ml śmietany sojowej
– łyżka oleju
– łyżka gałki muszkatołowej, pieprzu i szczypta soli

Sposób przygotowania pierogów ze szpinakiem:

1) wszystkie składniki na ciasto wymieszać w misce do uzyskania jednolitej masy. W momencie, kiedy ciasto zrobi się elastyczne, należy je przykryć czystą ścierką i odstawić na około pół godziny.
2) Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić razem z rozdrobnionym czosnkiem. Na patelnię dodać szpinak i przyprawy, dusić przez około 5-10 minut. Dodać śmietanę sojową i wymieszać.
3) Z rozwałkowanego ciasta powycinać kółka i nałożyć na nie po około łyżce lub półtora farszu i skleić pierogi.
4) Gotowe pierogi wrzucić do wrzącej wody i gotować do momentu ich wypłynięcia.

Pierogi wegańskie ze szpinakiem

Spaghetti z pieczarkami

Co będzie potrzebne do przygotowania spaghetti z pieczarkami?

– 250 g makaronu wegańskiego
– 250 g pieczarek
– 4 łyżki oliwy z oliwek
– 2 łyżki oleju rzepakowego
– sól i pieprz.

Sposób przygotowania spaghetti z pieczarkami:

1) Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2) Pieczarki pokrojone w plasterki przysmażyć na oleju i doprawić.
3) Odcedzony makaron wymieszać z 4 łyżkami oliwy i przyprawami. Do makaronu dodać pieczarki. Dodatkowo można dorzucić parę listków szpinaku, pietruszki lub bazylii.

Spaghetti z pieczarkami

Kaszotto buraczane

Co będzie potrzebne do przygotowania kaszotto buraczanego?

– 900 g buraków
– 60 g jarmużu
– 300 g kaszy pęczak
– 1 cebulę
– 1 szklankę białego wina
– 1 litr bulionu warzywnego
– oliwę do podsmażenia, sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania kaszotto buraczanego:

1) Pokrojoną cebulkę zeszklić na oliwie w dużym garnku. Dodać kaszę i przyprawy. Podsmażyć.
2) Do kaszy i cebulki należy wlać wino i dodać utarte buraczki. Na to wszystko dolać bulion. Kiedy zacznie wrzeć, przykryć pokrywka i gotować jeszcze pół godziny na mniejszym ogniu.
3) Zdjąć pokrywkę i przemieszać. Poczekać aż nadmiar płynu zostanie odparowany. Dodać jarmuż i przemieszać.

Bigos jarski – przepis babuni

Co będzie potrzebne do przygotowania bigosu jarskiego?

– 0,5 kg kapusty kiszonej
– 1 cebula
– 0,5 kg pieczarek
– szklanka przecieru pomidorowego
– majeranek, liście laurowe, szczypta cukru do smaku
– łyżka oleju.

Sposób przygotowania bigosu jarskiego:

1) Kapustę kiszoną należy pokroić i wrzucić do garnka. Rozpoczynając proces gotowania dodać pieprz i liście laurowe.
2) Na patelni podsmażyć pokrojoną cebulkę i pieczarki. Następnie dodać do kapusty i dusić pod przykryciem przez około 10 minut.
3) Dodać pastę pomidorową lub keczup i wymieszać. Na koniec doprawić majeranek i cukier zgodnie ze swoimi upodobaniami smakowymi.

Sałatka jarzynowa bez jajka – jak u mamusi

Co będzie potrzebne do przygotowania sałatki jarzynowej bez jajka?

– 3 duże marchewki
– 1 korzeń pietruszki
– pół selera
– 2 jabłka
– 1 ogórek kiszony mały
– substytut jajek do smaku
– 2 łyżki wege majonezu
– 1 łyżeczka wege musztardy
– pieprz i sól do smaku.

Sposób przygotowania sałatki jarzynowej bez jajka:

1) Marchewki, pietruszkę i seler należy ugotować, a potem ostudzić. Warzywa i owoce pokroić w małe kawałeczki i wrzucić do miski.
2) Substytut jajek przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu i dodać do miski z resztą składników.
3) Do miski ze wszystkimi składnikami dodać wege majonez i musztardę, wymieszać. Na koniec doprawić.

Sałatka na słodko

Co będzie potrzebne do przygotowania sałatki na słodko?

– 400 g szpinaku świeżego
– 2 gruszki
– 100 g suszonej żurawiny
– 2 szklanki orzechów nerkowca
– 100 g sera pleśniowego.

Sposób przygotowania sałatki na słodko:

1) Liście szpinaku należy dokładnie umyć i osuszyć. Gruszkę pokroić w plasterki. Ser pleśniowy pokroić w kosteczkę lub rozdrobnić widelcem.
2) Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski i wymieszać.

Aby zmienić siebie i świat w jakim żyjemy nie potrzeba wiele. Jest to zmiana, której warto dokonać i do której warto przekonywać innych. Na prawdziwie zdrowy tryb życia składa się wiele czynników. To co powszechnie nazywane jest zdrowym stylem życia to odpowiednia dieta, aktywność fizyczna, świadomy konsumpcjonizm i dbanie o planetę, na której żyjemy. Choć wydawać by się mogło, że wiąże się to z trudem pochłaniającym wiele godzin, to wcale tak nie jest. Chcemy pokazać Tobie czym kierować się, aby małymi kroczkami osiągać cel funkcjonowania w zgodzie z naturą i samym sobą.

Nie skupiamy się na trudnych do osiągnięcia i nagłych zmianach ale prostych sposobach tworzenia nowego, zdrowego „ja”.

Co warto wiedzieć o świecie Wege?

Wegetarianizm i weganizm to dla wielu osób nowe lub zagadkowe pojęcia. Dlatego przygotowaliśmy odpowiedzi na kilka pytań, które pojawiają się najczęściej. Jeżeli chcesz znaleźć odpowiedź na nurtujące Ciebie pytania, koniecznie odwiedź naszą zakładkę FAQ.