Światem kręci pieniądz? Jeśli twoim tak to koniecznie powinieneś zwrócić uwagę na dietę opierającą się na produktach roślinnych. Dania przygotowywane w domu, z nieprzetwarzanych, lokalnych produktów, to prawdziwa okazja, i to obowiązująca codziennie! W tym artykule znajduje się kilka trików, jak jeść taniej oraz parę super tanich wegańskich przepisów.
Jadaj lokalnie!
Półki sklepowe zachęcają konsumentów wieloma egzotycznie wyglądającymi i smakującymi produktami. Kuszą nas swoimi kolorami oraz wizją na egzotyczny urozmaicony obiad. Oczywiście przyjemności nigdy za wiele, ale jeśli stanowczo pilnujemy naszego budżetu, powinniśmy wiedzieć co warto kupować, a czego nie. Dla przykładu warto podać takie awokado, którego cena wynosi ok. 11 złotych od sztuki. Rezygnując z tego drogiego rarytasu, a zastępując go, np. bananem (ok. 5 zł z kilogram) lub masłem orzechowym (słoiczek masła orzechowego kosztuje mniej więcej 10-15 złotych, ale starczy na dłużej niż jedna sztuka awokado). Warto stawiać też mniej egzotyczne owoce, które osiągają o wiele niższe ceny np. jedno mango kosztuje ok. 5 zł, a kilogram brzoskwiń, czyli świetnego zamiennika mango, kosztuje ok. 12 złotych.
Zrób to sam
O wiele bardziej opłaca się przygotowywanie wielu produktów w domu. Nie chodzi tylko o gotowe dania sprzedawane w sklepach, które często oprócz wielu ulepszaczy smaku i konserwantów cechują także wygórowane ceny, no i plastikowe opakowania. Warto też spróbować przygotować samemu takie produkty jak mleko migdałowe (około 10-15 zł za karton, czyli 1 litr). Tymczasem za ponad litr mleka migdałowego zrobionego w domu zapłacimy około 8 zł, bo tyle kosztuje 250g migdałów. Mleko takie robi się tylko z dwóch produktów, czyli szklanki migdałów i 4 szklanek wody filtrowanej lub przegotowanej, a pozostałości powstałe przy przygotowywaniu mleka migdałowego można sobie zostawić i wykorzystać jako mąkę migdałową.
O wiele bardziej ekonomiczne będzie przyrządzanie potraw w domu niż zamawianie z drogich wegańskich restauracji. Często proponowane „wykwintne” potrawy można przygotować samemu w domu.
Dobrze też nauczyć się jeść surowe owoce i warzywa. Jest to najtańsza alternatywa zdrowej przekąski, zamiast gotowych wegańskich słodkości. Owoce zawierają na pewno dużo więcej wartości odżywczych i mniej cukrów prostych, można je skomponować z wybranym masłem orzechowym, jeśli męczy nas ochota na coś bardziej słodkiego. W wypadku, kiedy najdzie nas pragnienie słonej przekąski, również lepiej, i dla zdrowia i portfela, sięgnąć po marchewkę lub kalarepę i pochrupać warzywo, niż wydawać pieniądze na chrupki, które nie przynoszą prawie żadnych wartości odżywczych.
Jeśli brakuje ci urozmaicenia w kuchni i nie sądzisz, że potrawy z lokalnych produktów mogą cię porwać w krainę twoich ulubionych smaków, zaopatrz się w przyprawy i poeksperymentuj trochę!

Tanie wegańskie pomysły na obiad:
Przepis na zielony gęsty sos
Co będzie potrzebne do przygotowania zielonego gęstego sosu?
– 1 brokuł (2,50 zł)
– 2 szklanki liści sałaty (4 zł za całą główkę)
– 250g orzechów nerkowca ( 13 zł)
– 1 ząbek czosnku ( 2 zł cała główka)
– szczypta soli i pieprzu
– pół cytryny (3 zł)
– 1 szklanka wody z makaronu
razem: 24,5 zł – porcja dla 3 osób, czyli około 8 zł na osobę.
Sposób przygotowania zielonego gęstego sosu:
1) Brokuł wkładamy do wrzącej wody i gotujemy około siedem minut.
2) Do dużej miski wkładamy sałatę, orzechy, drobno posiekany czosnek i ugotowanego brokuła. Wszystko miksujemy na gładką masę. Wciskamy pół cytryny do smaku oraz dodajemy przyprawy. Jeśli masa będzie zbyt gęsta należy dodać trochę wody z makaronu.
Pastę podawać można z makaronem, kaszą, używać jako zamiennika hummusu.

Pomysł na pyszne puree ziemniaczane
Co będzie potrzebne do przygotowania pysznego puree ziemniaczanego?
– 0,5 kg ziemniaków (około 5,50 zł)
– 400 g groszku (około 3 zł)
– 0,5 kg pieczarek (około 4 zł)
– pieprz i sól
– 3 łyżki oliwy
razem: 12,50 zł – porcja dla ¾ osób.
Sposób przygotowania pysznego puree ziemniaczanego:
1) Gotujemy ziemniaki w małej ilości, delikatnie posolonej wody. Tak samo groszek.
2) Pokrojone pieczarki smażymy na patelni, na dwóch łyżkach oliwy, dodajemy pieprzu i kontynuujemy smażenie przez około 3 minuty na średnim ogniu.
3) Do ugotowanych ziemniaków dodajemy groszek i łyżkę oliwy, ugniatamy na masę puree, w razie potrzeby należy dodać więcej oliwy.
4) Do puree dodajemy przysmażone pieczarki i mieszamy.