Wegańskie kosmetyki ,suplementy ,przepisy ,porady, dieta

Spis treści

Światem kręci pieniądz? Jeśli twoim tak to koniecznie powinieneś zwrócić uwagę na dietę opierającą się na produktach roślinnych. Dania przygotowywane w domu, z nieprzetwarzanych, lokalnych produktów, to prawdziwa okazja, i to obowiązująca codziennie! W tym artykule znajduje się kilka trików, jak jeść taniej oraz parę super tanich wegańskich przepisów.

Jadaj lokalnie!

Półki sklepowe zachęcają konsumentów wieloma egzotycznie wyglądającymi i smakującymi produktami. Kuszą nas swoimi kolorami oraz wizją na egzotyczny urozmaicony obiad. Oczywiście przyjemności nigdy za wiele, ale jeśli stanowczo pilnujemy naszego budżetu, powinniśmy wiedzieć co warto kupować, a czego nie. Dla przykładu warto podać takie awokado, którego cena wynosi ok. 11 złotych od sztuki. Rezygnując z tego drogiego rarytasu, a zastępując go, np. bananem (ok. 5 zł z kilogram) lub masłem orzechowym (słoiczek masła orzechowego kosztuje mniej więcej 10-15 złotych, ale starczy na dłużej niż jedna sztuka awokado). Warto stawiać też mniej egzotyczne owoce, które osiągają o wiele niższe ceny np. jedno mango kosztuje ok. 5 zł, a kilogram brzoskwiń, czyli świetnego zamiennika mango, kosztuje ok. 12 złotych.

Zrób to sam

O wiele bardziej opłaca się przygotowywanie wielu produktów w domu. Nie chodzi tylko o gotowe dania sprzedawane w sklepach, które często oprócz wielu ulepszaczy smaku i konserwantów cechują także wygórowane ceny, no i plastikowe opakowania. Warto też spróbować przygotować samemu takie produkty jak mleko migdałowe (około 10-15 zł za karton, czyli 1 litr). Tymczasem za ponad litr mleka migdałowego zrobionego w domu zapłacimy około 8 zł, bo tyle kosztuje 250g migdałów. Mleko takie robi się tylko z dwóch produktów, czyli szklanki migdałów i 4 szklanek wody filtrowanej lub przegotowanej, a pozostałości powstałe przy przygotowywaniu mleka migdałowego można sobie zostawić i wykorzystać jako mąkę migdałową.

O wiele bardziej ekonomiczne będzie przyrządzanie potraw w domu niż zamawianie z drogich wegańskich restauracji. Często proponowane „wykwintne” potrawy można przygotować samemu w domu.

Dobrze też nauczyć się jeść surowe owoce i warzywa. Jest to najtańsza alternatywa zdrowej przekąski, zamiast gotowych wegańskich słodkości. Owoce zawierają na pewno dużo więcej wartości odżywczych i mniej cukrów prostych, można je skomponować z wybranym masłem orzechowym, jeśli męczy nas ochota na coś bardziej słodkiego. W wypadku, kiedy najdzie nas pragnienie słonej przekąski, również lepiej, i dla zdrowia i portfela, sięgnąć po marchewkę lub kalarepę i pochrupać warzywo, niż wydawać pieniądze na chrupki, które nie przynoszą prawie żadnych wartości odżywczych.

Jeśli brakuje ci urozmaicenia w kuchni i nie sądzisz, że potrawy z lokalnych produktów mogą cię porwać w krainę twoich ulubionych smaków, zaopatrz się w przyprawy i poeksperymentuj trochę!

Tanie wegańskie pomysły na obiad:

Przepis na zielony gęsty sos

Co będzie potrzebne do przygotowania zielonego gęstego sosu?

– 1 brokuł (2,50 zł)
– 2 szklanki liści sałaty (4 zł za całą główkę)
– 250g orzechów nerkowca ( 13 zł)
– 1 ząbek czosnku ( 2 zł cała główka)
– szczypta soli i pieprzu
– pół cytryny (3 zł)
– 1 szklanka wody z makaronu
razem: 24,5 zł – porcja dla 3 osób, czyli około 8 zł na osobę.

Sposób przygotowania zielonego gęstego sosu:

1) Brokuł wkładamy do wrzącej wody i gotujemy około siedem minut.
2) Do dużej miski wkładamy sałatę, orzechy, drobno posiekany czosnek i ugotowanego brokuła. Wszystko miksujemy na gładką masę. Wciskamy pół cytryny do smaku oraz dodajemy przyprawy. Jeśli masa będzie zbyt gęsta należy dodać trochę wody z makaronu.
Pastę podawać można z makaronem, kaszą, używać jako zamiennika hummusu.

Pomysł na pyszne puree ziemniaczane

Co będzie potrzebne do przygotowania pysznego puree ziemniaczanego?

– 0,5 kg ziemniaków (około 5,50 zł)
– 400 g groszku (około 3 zł)
– 0,5 kg pieczarek (około 4 zł)
– pieprz i sól
– 3 łyżki oliwy
razem: 12,50 zł – porcja dla ¾ osób.

Sposób przygotowania pysznego puree ziemniaczanego:

1) Gotujemy ziemniaki w małej ilości, delikatnie posolonej wody. Tak samo groszek.
2) Pokrojone pieczarki smażymy na patelni, na dwóch łyżkach oliwy, dodajemy pieprzu i kontynuujemy smażenie przez około 3 minuty na średnim ogniu.
3) Do ugotowanych ziemniaków dodajemy groszek i łyżkę oliwy, ugniatamy na masę puree, w razie potrzeby należy dodać więcej oliwy.
4) Do puree dodajemy przysmażone pieczarki i mieszamy.

Aby zmienić siebie i świat w jakim żyjemy nie potrzeba wiele. Jest to zmiana, której warto dokonać i do której warto przekonywać innych. Na prawdziwie zdrowy tryb życia składa się wiele czynników. To co powszechnie nazywane jest zdrowym stylem życia to odpowiednia dieta, aktywność fizyczna, świadomy konsumpcjonizm i dbanie o planetę, na której żyjemy. Choć wydawać by się mogło, że wiąże się to z trudem pochłaniającym wiele godzin, to wcale tak nie jest. Chcemy pokazać Tobie czym kierować się, aby małymi kroczkami osiągać cel funkcjonowania w zgodzie z naturą i samym sobą.

Nie skupiamy się na trudnych do osiągnięcia i nagłych zmianach ale prostych sposobach tworzenia nowego, zdrowego „ja”.

Co warto wiedzieć o świecie Wege?

Wegetarianizm i weganizm to dla wielu osób nowe lub zagadkowe pojęcia. Dlatego przygotowaliśmy odpowiedzi na kilka pytań, które pojawiają się najczęściej. Jeżeli chcesz znaleźć odpowiedź na nurtujące Ciebie pytania, koniecznie odwiedź naszą zakładkę FAQ.