Wiele osób boryka się z problemem rozróżnienia tych dwóch diet. Być może jest to spowodowane tym, że często obie te diety nazywa się po prostu „wege”, co dla niektórych czasem jest mylące i każdy ten zwrot zrozumieć może inaczej. W tym krótkim artykule rozwiejemy wszelkie wątpliwości dotyczące diet wegańskiej i wegetariańskiej oraz wyraźnie je rozróżnimy.
Co to jest weganizm i na czym polega?
Weganizm to dieta eliminacyjna. Będąc weganinem rezygnuje się ze spożywania mięsa, ryb, produktów zawierających w sobie mięso, jaj, nabiału, miodu oraz owoców morza. Weganie rezygnują także z korzystania z kosmetyków testowanych na zwierzętach lub zawierających produkty pochodzenia zwierzęcego. Potrawy wegańskie bazują na produktach roślinnych, takich jak: owoce, warzywa, nasiona, orzechy, rośliny strączkowe. Na weganizm zwykle przechodzi się z powodów ideologicznych i zdrowotnych oraz ekologicznych.
Często wspomina się o tym, że rzekomo weganizm to dieta niezdrowa i zbyt restrykcyjna. Tak naprawdę osoby świadome i konsekwentne nie powinny mieć problemu z zachowaniem odpowiednio zbilansowanej diety. To ludzie przeciwni diecie wegańskiej, nie są do końca świadomi, ile zdrowia można sobie zapewnić będąc weganinem. Owoce, warzywa i wszystkie uprzednio wymienione produkty to samo zdrowie, a przygotować z nich można wiele pysznych i odżywczych posiłków. Weganie zwykle jedzą też bardziej zróżnicowane dania. Osoby spożywające mięso bardzo często ograniczają do niego swoje posiłki lub urozmaicają je warzywami, ale o zachwianych proporcjach, ponieważ to warzywa powinny zajmować więcej miejsca na obiadowym talerzu, nie mięso.
Przechodząc na weganizm pamiętać trzeba o tym, że konieczna będzie dokładna obserwacja reakcji organizmu na zmianę stylu życia. Zalecane są odpowiednie badania krwi aby kontrolować ewentualne niedobory. Bardzo ważne jest zapewnienie sobie odpowiedniej ilości białka w diecie, bo to właśnie na jego niedobór najbardziej można się narazić. Odpowiednie dzienne spożycie białka, dla osób dorosłych to 0.83g na kilogram masy ciała. Bardzo wysoką zawartość białka w diecie wegańskiej cechuje np. orzeszki ziemne, pestki dyni, migdały i oczywiście tofu.
Jeżeli chodzi o suplementacje to jest niestety nieunikniona. Witaminę B12, w postaci przyswajalnej dla człowieka, znajdziemy tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego. Powinno się tez sięgać po suplementy witaminy D, a w razie jakikolwiek poważnych niedoborów omówić suplementację z lekarzem.
Udowodniono, że poprawnie prowadzona dieta wegańska chroni przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi np. cukrzycą typu II, nowotworami, otyłością i chorobami serca.
Co to jest wegetarianizm i na czym polega?
Wegetarianizm to także dieta eliminacyjna, ale polegająca jedynie na rezygnacji ze spożywania mięsa, ryb i pochodnych. Spożywanie nabiału, jaj i miodu nie jest wykluczone. Wegetarianizm zwykle wybierają osoby chcące poprawić swój stan zdrowia, dbające o środowisko, osoby, których religia na to wskazuje lub które robią to ze względów moralnych. Wegetarianizm to dość łagodna dieta o wielu odmianach, jeśli chcesz dowiedzieć się o tym więcej to koniecznie przeczytaj ten artykuł > Jak przejść na wegetarianizm z głową.
Dania wegetariańskie są zwykle bardzo urozmaicone. Wegetarianizm to dieta niezbyt tłusta i bardzo zdrowa. Wszystkie wartości odżywcze można sobie łatwo zapewnić. Przechodząc na dietę wegetariańską można się lekko zdziwić, z wielu ulubionych potraw wcale nie trzeba rezygnować, ale pamiętając o tym, że jakakolwiek zmiana diety to dla organizmu szok, dlatego trzeba robić to powoli i świadomie. Badania krwi to nadal bardzo dobry pomysł, tak samo jak wizyta u dietetyka.

Różnice między weganizmem a wegetarianizmem:
Zasadnicza różnicą są produkty które się je a, których się nie je. Weganie jedzą:
- owoce,
- warzywa,
- pestki,
- rośliny strączkowe,
- orzechy,
- produkty zbożowe.
Weganie nie jedzą:
- mięsa,
- mięsa ryb,
- owoców morza,
- przetworów mięsnych,
- żelatyny,
- nabiału,
- jaj,
- miodu.
Weganie także nie noszą skór, futer, wełny i nie korzystają z kosmetyków, które zawierają składniki pochodzenia zwierzęcego, wegetarianie jedzą:
- owoce,
- warzywa,
- rośliny strączkowe,
- orzechy
- pestki,
- produkty zbożowe,
- jaja,
- miód,
- nabiał.
Wegetarianie nie jedzą:
- mięsa,
- mięsa ryb,
- przetworów mięsnych,
- żelatyny,
- owoców morza.