Na takie wypieki już pewnie trochę późno. Ci, którzy tak jak my jeszcze nie zaczęli świątecznych wypieków, i teraz śpieszą się aby wyrobić piernikową normę, może znajdą pomoc w tym przepisie na przepyszne i szybkie wegańskie pierniczki. Będą wyśmienicie piernikowe akurat na Wigilię, a jeśli produkcja pójdzie pomyślnie i spod wałka wyskoczy jeszcze więcej wegańskich pierniczków, to nacieszymy się nimi jeszcze przez kolejne dni.
Poniżej znajduje się bardzo krótki i prosty przepis na słodziutkie pierniczki dla wegan i nie tylko!
Co będzie potrzebne do przygotowania wegańskich pierniczków?
– 80 g oleju roślinnego. Do wypieków polecamy olej kokosowy.
– ½ banana dojrzałego
– 125 g cukru pudru (fani ultrasłodkości mogą dodać ciut więcej cukru pudru, jeśli ciasto wyda im się mało słodkie)
– 560 g mąki pszennej
– 1 – 2 łyżki stołowe przyprawy korzennej (no tak ta druga może być trochę czubata, jeśli ktoś lubi korzenne smaki)
– 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania wegańskich pierniczków:
1) W małym rondelku podgrzewamy olej z cukrem pudrem na tyle, żeby cukier się rozpuścił.
2) Do dużej miski dodajemy resztę składników i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. W razie potrzeby można dodać drugą połowę banana, aby ciasto nie było zbyt sypkie.
3) Powstałe ciasto należy wywałkować. Przystąpić należy do wycinania świątecznych wzorków!
4) Pierniczki wyłożone papierem do pieczenia pieczemy w 180 stopniach Celsjusza (pamiętaj, aby nagrzać piekarnik do odpowiedniej temperatury, przed włożeniem do środka pierniczków) przez około 10 minut. Obserwuj je uważnie, żeby się nie spiekły. Grubsze pierniczki mogą minimalnie dłużej się piec.
