Banana bread to przepyszne ciasto, bardzo popularne zwłaszcza w Stanach Zjednoczonych. Już dawno podbiło także serca Europejczyków. Banana bread to idealne rozwiązanie na fit śniadanie lub przekąskę. Banana bread jest ciast, które robi się z całkowicie podstawowych produktów, dodatkowo jest ono wyjątkowo proste do przygotowania. Specjalnie dla was wypróbowaliśmy cztery różne przepisy na banana bread: wegański banana bread, bezglutenowy banana bread, banana bread z czekoladą i orzechami oraz banana bread z owocami. Sami spróbujcie i wybierzcie swojego ulubieńca!
Wegański banana bread
Co będzie potrzebne do przygotowania wegańskiego banana bread?
– 3/4 mleka migdałowego
– 1 1/3 płatków owsianych błyskawicznych
– 4 wyraźnie dojrzałe banany (średniej wielkości)
– łyżeczka cynamonu
– łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania wegańskiego banana bread:
1. Do miski wrzucamy płatki owsiane, wlewamy mleko i dosypujemy cynamon oraz proszek do pieczenia.
2. W oddzielnej misce obrane banany rozgniatamy przy pomocy widelca. Powstałą papkę przekładamy do miski z resztą produktów. Dokładnie mieszamy.
3. Gotowe ciasto przekładamy do małej podłużnej formy (keksówki) pokrytej papierem do pieczenia. Blachę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez godzinę.

Bezglutenowy banana bread
Co będzie potrzebne do przygotowania bezglutenowego banana bread?
– 4 widocznie dojrzałe banany (średniej wielkości)
– ½ szklanki mleka migdałowego
– ¾ szklanki mąki kukurydzianej
– 1/4 szklanki mąki ryżowej
– ¼ cukru trzcinowego
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
Sposób przygotowania bezglutenowego banana bread:
1. Do dużej miski wsypujemy mąkę kukurydzianą i ryżową, cukier trzcinowy, cynamon oraz proszek do pieczenia, następnie wlewamy mleko migdałowe i dokładne mieszamy.
2. W oddzielnej miseczce obrane banany rozgniatamy przy pomocy widelca. Powstałą papkę dodajemy do dużej miski i dokładnie mieszamy.
3. Ciasto przelewamy do keksówki i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 60 minut.

Banana bread z czekoladą i orzechami
Co będzie potrzebne do przygotowania banana bread z czegoladą i orzechami?
– 3 widocznie dojrzałe banany
– 1 jajko
– 1/3 szklanka mleka krowiego lub roślinnego
– 1 ½ szklanki mąki pszennej
– 1/3 szklanki cukru trzcinowego
– łyżeczka proszku do pieczenia
– łyżeczka cynamonu
– ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
– garść pokrojonych na małe kawałeczki orzechów nerkowca
– garść pokrojonych na małe kawałeczki orzechów włoskich
– 50 g gorzkiej czekolady pokrojonej w drobne kawałeczki
Sposób przygotowania banana bread z czekoladą i orzechami:
1. Do dużej miski wsypujemy wszystkie suche składniki. Następnie wlewamy mleko i ekstrakt waniliowy oraz dodajemy jajko. Dokładnie mieszamy.
2. W małej misce, obrane banany rozgniatamy widelcem. Powstałą papkę dodajemy do reszty składników. Mieszamy.
3. Do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, przekładamy gotowe ciasto. Blachę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy przez godzinę.

Banana bread z owocami
Co będzie potrzebne do przygotowania banana bread z owocami?
– 3 widocznie dojrzałe banany
– 1 jajko
– 1/3 szklanka mleka krowiego lub roślinnego
– 1 ½ szklanki mąki pszennej
– 1/3 szklanki cukru trzcinowego
– łyżeczka proszku do pieczenia
– łyżeczka cynamonu
– ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
– garść pokrojonych w kawałeczki truskawek
– garść borówek amerykańskich
– garść malin.
Sposób przygotowania banana bread z owocami:
1. Do dużej miski wsypujemy wszystkie suche składniki. Następnie wlewamy mleko i ekstrakt waniliowy oraz dodajemy jajko. Dokładnie mieszamy.
2. W małej misce, obrane banany rozgniatamy widelcem. Powstałą papkę dodajemy do reszty składników. Mieszamy.
3. Do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, przekładamy gotowe ciasto. Blachę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy przez godzinę.
