Jeśli nie chcesz kupować masy plastikowych butelek, a kochasz smak coli to proponujemy ci wykorzystać przepis poniżej. Domowy napój proponowany przez Vegoni Team, pozwoli Ci cieszyć się swoim ulubionym smakiem oraz być obecnym przy jego przygotowywaniu i w pełni kontrolować proces jego przygotowywania. Nie potrzebujesz żadnych wyszukanych składników. Na zdrowie!
Co będzie potrzebne do przygotowania wegańskiej coli?
– sok z 1 cytryny
– sok z 1 limonki
– sok z 4 pomarańczy
– szklanka cukru trzcinowego
– karmel (rozpuszczone ¾ szklanki wody w 75g cukru)
– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
– 1 łyżeczka cynamonu
– szczypta mielonej gałki muszkatołowej
– szczypta mielonej kolendry
– 1l wody
– woda gazowana

Sposób przygotowania wegańskiej coli:
1. Rozpuścić cukier w rondelku tworząc karmel. Do gotowego karmelu dolać szklankę wody i doprowadzić roztwór do wrzenia. Często mieszać. Zagotowany, jednolity roztwór ostawić do przestudzenia.
2. Zetrzeć skórkę z cytryny, sok z niej wycisnąć do osobnego pojemniczka. Powtórzyć czynność z pomarańczą i limonką. Do garnka z gotującą się wodą (około 1 litr) wrzucić przyprawy i uprzednio starte skórki. Dokładnie wymieszać. Odstawić.
3. Do garnka z wodą i przyprawami dolać należy sok z owoców, karmel oraz ekstrakt z wanilii, następnie wymieszać do połączenia składników. Jednolity roztwór odstawić do wystygnięcia. Odstawić go należy do lodówki na minimum 8 godzin.
4. Roztwór wlać do szklanki i mieszać z wodą gazowaną, tak jak wlewa się syrop malinowy i rozrabia z wodą. Roztworu nie należy spożywać po upłynięciu tygodnia.