Laktowegetarianizmto jedna z diet jarskich. Będąc laktowegetarianinem rezygnuje się z jedzenia mięsa, oczywiste. Ale co znaczy przedrostek „lakto-”? Lacto z łaciny oznacza mleko. Szybko więc tłumaczymy, że laktowegetarianizm to dieta jarska, na której spożywać można przetwory mleczne. Kryje się jednak za tym terminem dużo więcej niż tylko zezwolenie na spożywanie nabiału, sprawa jest mianowicie trochę bardziej skomplikowana.
Laktowegetarianizm – jadłospis
Diety wegetariańskie charakteryzuje jedno – zakaz jedzenia mięsa. Jest on motywowany wieloma czynnikami, na przykład religijnymi, ideologicznymi bądź zdrowotnymi. Laktowegetarianizm to jedna z wyjątkowych odmian diety wegetariańskiej. Na czym polega? Przede wszystkim na rezygnacji ze spożywania mięsa pod każdą postacią, także mięsa rybiego, owoców morza i jaj. Laktowegetarianizm pozostawia otwartych wiele furtek żywieniowych, ponieważ na tej diecie można jeść owoce, warzywa, rośliny strączkowe, orzechy, nasiona, produkty zbożowe, ale i wszystkie produkty mleczne, które nie są produkowane z dodatkiem podpuszczki, żelatyny i jak się okaże wielu innych składników pochodzenia zwierzęcego.
Co to podpuszczka? To enzym trawienny znajdujący się w śluzówce żołądka przede wszystkim cielaczków, ale także jagniątek i koźląt. Na bazie podpuszczki produkowane są przede wszystkim sery. Metoda ta, na produkcje sera, wykorzystywana jest od wieków. W przemyśle używa się też podpuszczki mikrobiologicznej, czyli syntetycznej, tworzonej na bazie grzyba. Nie ma co się martwić, na etykietce umiejscowionej z tyłu opakowania produktu powinna widnieć informacja o tym czy ser zawiera podpuszczkę, a do tego czy pochodzenia zwierzęcego czy mikrobiologiczną. Jeśli jesteśmy zainteresowani kupnem sera na wagę, to sprzedawca powinien poinformować nas o jego składzie, o ile o to poprosimy. Innym produktem, do którego często dodaje się składnik pochodzenia zwierzęcego – żelatynę – jest śmietana, zwłaszcza ta produkowana na masową skalę.
Jakiego rodzaju nabiał może spożywać laktowegetarianin? Laktowegetarianin może spożywać mleko, jogurty (do wielu dodawana jest koszenila – barwnik pochodzenia zwierzęcego, dlatego przy wyborze jogurtu konieczne jest sprawdzenie składu), ser (z podpuszczką mikrobiologiczną, która jest wegetariańska), twarogi, śmietanę (o ile nie zawiera żelatyny) oraz masło.
Dlaczego laktowegetarianie decydują się na spożywanie nabiału, ale jaj już nie? Ponieważ, zdaniem laktowegetarian, jajko jest pewnym z etapów rozwojowych danego zwierzęcia. Jaja często zawierają zarodki, więc zjedzenie takowych produktów równa się z zabijaniem zwierząt.

Dlaczego warto przejść na laktowegetarianizm?
Dieta laktowegetariańska jest bardzo zdrowa. Laktowegetarianie jedzą więcej warzyw niż „wszystkożercy”, ale nie mają przy tym problemu z zachowaniem odpowiedniej ilości białka w organizmie, co więcej przyswajane przez nich tłuszcze są o wiele bardziej zdrowe. W mięsie i jajach zawiera się bardzo dużo lipidów odkładających się w postaci cholesterolu, jedząc dużo tego typu pokarmów łatwiej zachorować na otyłość. Laktowegetarianizm odciąża organizm, ponieważ zjadane tłuszcze są o wiele lżejsze i przede wszystkim zdrowsze. Zostać laktowegetarianinem może każdy, ale przejście na tą dietę jest szczególnie wskazane dla osób z podwyższonym cholesterolem i walczących z otyłością (tylko jeśli w swojej diecie zwrócą istotną uwagę na spożywanie produktów o niskiej zawartości tłuszczu i zrezygnują ze spożywania masła), osób chcących ze względów ideologicznych zrezygnować ze spożywania produktów z martwych zwierząt, osób stopniowo przechodzących na weganizm oraz tych wszystkich, którzy po prostu chcą polepszyć jakość swojego życia i zdrowia. Stosując dietę laktowegetariańską nierozważnie narazić się można na niedobór witaminy D i B oraz żelaza i cynku. Nie wydarzy się to jeśli konsekwentnie dieta będzie rozpisywana, z uwzględnieniem zróżnicowanych potrzeb organizmu.