Wegetarianizm ma wiele odmian. Jedną z nich jest owowegetarianizm. Na czym polega ta dieta? Owowegetarianizm jest dietą eliminacyjną, na której w pełni świadomie rezygnuje się ze spożywania mięsa, ryb i owoców morza… ale nie tylko! Jak się okazuje owowegetarianizm to bardzo zdrowa dieta bogata w białko. Co właściwie jedzą owowegetarianie i dlaczego?
Owowegetarianizm – jadłospis
Owowegetarianie to osoby rezygnujące ze spożywania mięsa czerwonego oraz białego, rybiego, a także owoców morza i wszelkich przetworów z nich wyrabianych. Owowegetarianizm znacznie różni się od laktowegetarianizmu, a nawet laktoowowegetarianizmu. Dlaczego? Stosując dietę owowegetariańską nie można spożywać mleka, ani jego przetworów. Zdawać się to może trochę dziwne, skoro kury wykorzystywane są w takim samym stopniu jak krowy. Znaczną różnicą, w tej kwestii, jest to, że owowegetarianie wybierają jaja od „szczęśliwych kur”. Czym są „szczęśliwe kury”? Są to takie zwierzęta danego gatunku, które znoszą jajka żyjąc na wolnym chowie, czyli funkcjonują w dobrych humanitarnych warunkach. Jajka z wolnego wybiegu oznacza się numerem 1, a z chowu ekologicznego numerem 0. Ciężko się dowiedzieć w jakich warunkach żyją krowy, od których pozyskujemy mleko i jak są traktowane. Oznaczenia na ten temat nie pojawiają się na każdym kartonie mleka.
Na diecie owowegetariańskiej jeść więc można: owoce, warzywa, rośliny strączkowe, orzechy, grzyby, produkty zbożowe i jaja z numerami 1 oraz 0. Owowegetarianie jeść mogą jaja nie tylko od kur, ale też jajka przepiórcze, strusie oraz kacze i gęsie. Odzywają się głosy mówiące, że przecież przez wiele lat mówiło się o tym, że jajka należy jeść wyjątkowo rzadko i w małych ilościach. Obawiano się, że zbyt częste jedzenie jajek doprowadzić może do miażdżycy. Sprawa została naprostowana, a samo WHO ogłosiło, że tygodniowo można zjadać około 10 jaj, wliczając w to jajka w makaronach i wypiekach. Jajka to najlepsze źródło białka o jakim można pomyśleć, a także najbardziej wartościowe pożywienie (zapewniają człowiekowi wiele witamin, w tym witaminę B12, na której niedobory cierpi wielu wegetarian i wegan).

Dlaczego warto przejść na owowegetarianizm?
Na owowegetarianizm przeważnie przechodzi się z pobudek ideologicznych lub zdrowotnych. Jajka to wysokowartościowe pożywienie dobre dla osób borykających się z niedoborem białka. Sama dieta owowegetariańska uważana jest za bardzo zdrową, ponieważ jej podstawę tworzą warzywa i owoce, nie jest ona za to uboga w pełnowartościowe źródło białka – jajka. Dlatego bez obaw owowegetarianizm może być praktykowany przez prawie każdego, z wyłączeniem osób nietolerujących jajek (dieta owowegetariańska może nie być odpowiednia dla małych dzieci, ponieważ nie należy karmić ich jajkami).
Każdą zmianę nawyków żywieniowych należy konsultować z dietetykiem lub lekarzem. Nieodpowiednia, zbyt gwałtowna i niekontrolowana zmiana nawyków żywieniowych może doprowadzić do niedoborów i problemów zdrowotnych