Jesteśmy wielkimi fanami czekolady. Nie ma nic lepszego niż odrobina słodyczy w ciągu dnia. Często borykamy się z takim problemem, że zwykle te wegańskie czekolady można dostać tylko w dużych sklepach, do których nie zawsze jest czas zajrzeć. Dlatego mamy przepis na bardzo prostą do przygotowania wegańską czekoladę. Jest to nasz wybór wtedy, kiedy akurat mamy ochotę sami przygotować swoje słodkości, albo wtedy, kiedy nie ma czasu jechać do dużego sklepu z większym zaopatrzeniem w produkty dla wegan. Przepis ten polecamy i zachęcamy do spróbowania!
Co będzie potrzebne do przygotowania wegańskiej czekolady?
– foremki, do których przelejemy czekoladową masę
– 125 ml płynnego oleju kokosowego
– 75 ml płynnego miodu lub syropu klonowego (zależy co mamy w kuchennym zaopatrzeniu)
– 60 g gorzkiego sproszkowanego kakao
– dodatki: wiórki kokosowe, migdały, orzechy laskowe, karmel (jak tam chcemy, wedle uznania i gustu)

Proces przygotowania wegańskiej czekolady
1. Olej kokosowy i mód/ syrop klonowy wlewamy do jednej miski. Mieszamy do połączenia składników. Do powstałej masy wsypujemy kakao i bardzo dokładnie mieszamy. Zawartość miski ma być kremowo gładka.
2. Wedle uznania dodajemy wszelkie dodatki… lub nie.
3. Gotową masę czekoladową przelewamy do foremek, które następnie wkładamy do zamrażalnika na pół godziny.
To tyle! Wegańska czekolada gotowa! Pamiętajcie żeby nie przechowywać jej w żadnym ciepłym miejscu – najlepiej w lodówce.