Luty to wspaniały miesiąc. Mroźny, ale pełen przyjemności. Dlaczego? Dlatego, że 9 lutego obchodzimy międzynarodowy dzień pizzy! Oznacza to całkowite społeczne przyzwolenie na rozkoszowanie się tym przysmakiem cały dzień. Jedni wezmą telefon w rękę i zamówią pod swoje drzwi gotowe danie, a inni wyjmą cieplutkie, pachnące ciasto z własnego piekarnika. Nie ważne jak, ważne żeby świętować.
Niektóre pizzerie oferują, w swoim menu, opcje wyboru pizzy wegańskiej, ale zdecydowana większość nie. Z tą okropną niesprawiedliwością, musimy sobie jakoś poradzić. Przygotowanie własnej pizzy w domu to prawdziwa frajda. Możemy sami wybrać wszystkie dodatki, przygotować swój ulubiony sos i odpocząć krótką chwilkę, znaleźć moment na relaks i oczyszczenie myśli. Ale dla tych, którzy nie mają czasu na kuchenne zabawy, też jest nadzieja. Gotowe wegańskie ciasta do pizzy są dostępne w wielu internetowych sklepach. Sami sprawdźcie.
W tym artykule znajdziecie przepis na wegański spód do pizzy!
Co będzie potrzebne do przygotowania wegańskiego spodu do pizzy?
– 300 g mąki typ 500
– 30 ml oleju roślinnego
– 125 ml wody
– mała łyżka soli
Sposób przygotowania wegańskiego spodu do pizzy
1. Mąkę wsypujemy do dużej miski. Dodajemy do niej kolejno sól, wodę i olej.
2. Dokładnie ugniatamy ciasto. Będzie z tym trochę zabawy. Masa musi być idealnie gładka i zbita.
3. Ciasto rozwałkowujemy i układamy na blaszce, pokrytej papierem do pieczenia. Jeśli ktoś preferuje delikatnie grubsze ciasto, to może dostosować jego grubość podczas wałkowania.
4. Ciasto smarujemy sosem, obsypujemy czym nam się podoba i wkładamy do piekarnika. Piekarnik powinien być nagrzany do 200 stopni Celsjusza. Pozostawiamy pizze w piekarniku na około 10 minut. Ważne jest to, żeby kontrolować jej stan.
Smacznego i udanego międzynarodowego dnia pizzy!
