Tłusty czwartek już tuż-tuż. My jesteśmy przygotowani na świętowanie, ale oczywiście w wersji wegańskiej. Tłusty czwartek to jedno z naszych ulubionych świąt. Szkoda tylko, że piekarnie tak rzadko oferują wegańskie pączkowe pyszności. Nie załamujemy się tylko mówimy „trzeba sobie radzić” i idziemy dalej. Nie ma mocy, która powstrzymałaby nas od świętowania na tłusto. Dlatego przedstawiamy Wam w pełni wegański przepis na mini pączki.
Co będzie potrzebne do przygotowania wegańskich mini pączków?
– 2 banany (wyraźnie dojrzałe)
– 1 szklanka mąki pszennej
– 1 szklanka mleczka kokosowego
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1,5 l oleju roślinnego
– opcjonalnie: cukier puder, starty cynamon
Jak przygotować wegańskie mini pączki?
1. Do dużej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i dolewamy mleczko kokosowe. Dokładnie mieszamy.
2. 2 dojrzałe banany rozgniatamy widelcem na papkę i dodajemy ją do reszty składników. Mieszamy do całkowitego połączenia składników.
3. Do garnka wlewamy 1,5l oleju roślinnego i podgrzewamy najlepiej na małym ogniu, pozwoli nam to kontrolować temperaturę oleju.
4. Na ręce należy nałożyć odrobinę oleju i wyrobić z ciasta małą kulkę. Kulkę wrzucamy do oleju. Postępujemy dokładnie tak samo zresztą ciasta. Każda kulka powinna smażyć się około 5/6 minut, ale najlepiej poziom przygotowania pokaże Wam jej barwa. Kiedy pączki będą złociste należy wyjąć je z oleju.
5. Gotowe pączki układamy na talerzu pokrytym papierem. Kiedy ostygną, można je posypać cukrem pudrem i cynamonem lub albo jednym albo drugim.
Udanego tłustego!
