Podobno lepiej pić ją zamiast czarnej. Podobno potrafi działać pobudzająco, ale i uspokajająco. Podobno ma wiele zalet, ale i wiele wad. Czas rozwiać wątpliwości dotyczące zielonej herbaty. Stawiamy czoła faktom dotyczącym picia zielonej herbaty, ulubienicy wielu. Jej historia sięga czasów jeszcze przed naszą erą. W Europie zielona herbata pojawiła się wiele wieków później. Może dlatego, że nasza tradycja jej picia jest bardzo krótka, wciąż słyszymy na jej temat wiele mitów, nie wiemy jak ją przygotować i podchodzimy do niej z różnym nastawieniem.
Chcemy opowiedzieć Wam trochę na temat tego tajemniczego napoju ze wschodu.
Krótka historia zielonej herbaty
Historia zielonej herbaty, mimo że jest długa, to pozostaje tajemnicza i owiana legendarnym charakterem. Chińczycy wierzą, że w roku 2737 p.n.e. cesarz Sheng Nong przypadkowo wypił gorącą wodę, do której wpadły zielone liście herbaty. Oczywiście żaden naukowiec nie jest w stanie ani potwierdzić, ani zaprzeczyć takiej wersji wydarzeń. Wszyscy są jednak zgodni, że zielona herbata to cudowny napój, który na dalekim wschodzie traktowany jest jakoby magiczny wywar. Może i słusznie. Sami ocenicie czy zielona herbata to magia w kubku, czy też ciepła woda i liście.
Do Europy zielona herbata trafiła w XVII wieku. Szybko podbiła serca europejczyków. Zielona herbata traktowana była głównie jako środek na dolegliwości związane z układem pokarmowym, a sprzedawały ją raczej tylko apteki.
Na dzień dzisiejszy wcale tak dużo się nie zmieniło. Nadal mamy podają ją nam na ból brzucha i zakupić ją możemy w aptece (nie tylko, ale nadal często znajduje się w jej zaopatrzeniu). Mamy też często świadomość tego, że przygotowujemy ją niepoprawnie. Ale najważniejsze jest to, że chcemy dowiedzieć się więcej na temat rytuału picia legendarnej zielonej herbaty.
Właściwości zielonej herbaty
O działaniu tradycyjnej zielonej herbaty krąży wiele plotek i mitów. Z samego źródła jej pochodzenia, czyli Chin i Japonii słyszymy, że przedłuża ona życie. Jaka jest prawda na temat zielonej herbaty?
Zielona herbata jako antyoksydant
Zielona herbata to znakomity i wyjątkowo silny antyoksydant. Chroni nas przed działaniem wolnych rodników, więc spowalnia procesy starzenia oraz chroni nasze DNA przed wszelkimi niechcianymi procesami powstałymi na skutek ich działania. Zielona herbata zapobiega więc powstawaniu między innymi chorób nowotworowych w organizmie.
Zielona herbata jako zamiennik kawy
Pisaliśmy już wcześniej na temat cudownie pobudzających właściwościach Yerba Mate. Tradycyjna zielona herbata wykazuje podobne działanie. Herbata ogólnie, jest napojem mocno pobudzającym, stymulującym pracę mózgu. Zawiera duże ilości teiny, organicznego związku działającego podobnie do kofeiny. Filiżanka zielonej herbaty ułatwi skupienie, przyspieszy pracę mózgu, skutecznie pobudzi do działania. Po wypiciu tego naparu poczujemy się odświeżeni i gotowi do pracy, umysłowej oraz fizycznej. W przeciwieństwie do kawy będzie łaskawa dla układu pokarmowego człowieka. Zbyt duże ilości wypijanych kubków kawy, doprowadzić mogą do wystąpienia zgagi lub bólu żołądka. Zielona herbata wykazuje działanie wręcz przeciwne. Może być spożywana przy wielu dolegliwościach żołądkowych, a także jelitowych. Działanie pobudzające wykazuje zielona herbata parzona krótko, około 3 minut.

Zielona herbata w walce z miażdżycą
Z miażdżycą walczą setki tysięcy ludzi (w samej Polsce). Regularne spożywanie kilku filiżanek zielonej herbaty dziennie może jednak wspomóc zapobieganie jak i walkę z tą uciążliwą i niebezpieczną dolegliwością. Zielona herbata skutecznie hamuje proces wchłaniania cholesterolu do krwi, dzięki czemu zapobiega powstawaniu złogów oraz zakrzepów w układzie krwionośnym. Osoby często pijące ten rodzaj herbaty zapewne mogą się cieszyć niższym ciśnieniem i mniejszą szansą na zawał, udar
Zielona herbata na odchudzanie
Dzięki substancji galusan epigallokatechina zielona herbata wykazuje wyjątkowe właściwości związane ze spalaniem i przyswajaniem tłuszczu. Przede wszystkim regularnie pita zielona herbata spowolni proces wchłaniania tłuszczów oraz przyspieszy proces ich spalania. Wieczorne popijanie zielonej herbaty z drugiego parzenia, będzie świetnym dopełnieniem diety odchudzającej, efektywnie wspomoże jej przebieg.
Różnorodny świat zielonej herbaty
Naturalnie zielona herbata wywodzi się głównie z Japonii i Chin. To właśnie tam powstały główne jej rodzaje. Jest ich bardzo wiele, dlatego przedstawimy te najbardziej znane i powszechne.
Matcha – zielona herbata Japońska
Matcha to herbata znana na całym świecie. Prawdopodobnie każdy bywalec wielu wielkomiejskich kawiarni będzie doskonale osłuchany z tą nazwą. Matcha to herbata charakteryzująca się tym, że jej liście są ścierane na proszek. Ów proszek zalewa się wodą i miesza, jest to dość nietypowy sposób przygotowania herbaty.
Matcha wykazuje niesamowite działanie antyoksydacyjne. Jest bardzo pobudzająca i o wiele zdrowsza od kawy. Dlatego też często serwowana jest w wielu kawiarniach, jako zamiennik tradycyjnego napoju kofeinowego. Matcha, tak jak inne zielone herbaty, wstrzymuje wchłanianie cholesterolu, zmniejsza ryzyko miażdżycy, wpływa pozytywnie na pracę mózgu, koncentrację, ale nie tylko. Jednym ze składników sławnej matchy jest L-teanina aminokwas wpływający na utrzymanie odpowiedniego poziomu dopaminy i serotoniny, dwóch hormonów, których niedobór często wpływa na wystąpienie stanów depresyjnych
Sencha – zielona herbata Japońska
Sencha to najbardziej popularna herbata pita w Japonii. Podobno to ona przynosi Japończykom długie życie w zdrowiu.
Sencha to świetny antyoksydant, spowalnia procesy starzenia, chroni organizm przed wieloma infekcjami, i ogólnym niekorzystnym działaniem wolnych rodników. Sencha wpływa pozytywnie na działanie układu krwionośnego, odchudzanie oraz pracę mózgu.
Jest to herbata zbierana raz do roku w okresie od kwietnia do końca maja. Czas zbioru jest niezwykle ważnym czynnikiem wpływającym na jej smak. Delikatniejsza będzie sencha zebrana na początku kwietnia, intensywniejsza ta zebrana pod koniec maja.
Long Jing/ dragonwell – zielona herbata Chińska
Long Jing to zdecydowanie najpopularniejsza zielona herbata, jest to swego rodzaju klasyk. Pochodzi ona z Chińskiej prowincji Zhejjang. Long Jing to jedna z legendarnych herbat, których historia sięga początków naszej ery.
Herbata Long Jing wykazuje doskonale właściwości relaksujące i uspakajające myśli. Long Jing to bardzo zdrowy rodzaj herbaty, pochwalić się może swoją dużą zawartością witaminy C. Jej smak jest bardzo delikatny, dlatego mówi się, że to bardzo dobra herbata dla osób rozpoczynających swoją podróż po różnorodnym świecie oryginalnych zielonych herbat. Parzenie Long Jing nie jest specjalnie trudne. Na filiżankę wody o temperaturze 80 stopni Celsjusza przypadają 4 gramy herbaty, które parzy się przez około 2-3 minuty. Jedną porcję suszonych liści można zaparzyć do 3 razy i za każdym z nich cieszyć się niesamowitym smakiem i właściwościami herbaty.
Bi Luo Chun – zielona herbata Chińska
Bi Luo Chun to kolejna sztandarowa herbata z Chin. Pochodzi ona z prowincji Jiangsu. Herbatę tą charakteryzuje jej owocowy aromat, jest więc idealna dla osób, które wolą słodsze warianty herbaciane.
Herbata Bi Luo Chun wykazuje działanie pozytywnie wpływające na pracę układu moczowego i co ciekawe… chroni zęby przed próchnicą! Bi Luo Chun to idealna herbata dla osób odchudzających się, ponieważ znacznie przyspiesza ona metabolizm.
Parzenie Bi Luo Chun nie jest trudnym procesem. Na filiżankę wody o temperaturze 80 stopni Celsjusza przypadają 4 gramy herbaty, które parzyć się powinno około 4 minut. Herbatę Bi Luo Chun parzyć można do 3 razy.
Przeciwwskazania do picia zielonej herbaty
Zielona herbata ma bardzo wiele prozdrowotnych właściwości. Fantastycznie wpływa na cerę, sylwetkę, opóźnia procesy starzenia, chroni przed wieloma poważnymi chorobami. Nie jest jednak idealna. Niestety, nie ma cudów, mimo że zielonej herbacie do tego blisko.
Zielonej herbaty nie powinny raczej pić kobiety w ciąży. Zwłaszcza ze względu na wysoką ilość kofeiny zawartej w tym napoju. Zbyt duża ilość kofeiny w ciąży doprowadzić może do poronienia. Zielona herbata ogranicza wchłanianie kwasu foliowego, niezwykle ważnego składnika wspomagającego prawidłowy rozwój układu nerwowego płodu.
Na zieloną herbatę powinny uważać także osoby starsze. Napój ten wypłukuje duże ilości wapnia. Prowadzić to może do wystąpienia osteoporozy lub jej pogorszenia. Zielona herbata negatywnie reaguje z lekami na obniżenie ciśnienia – osłabia ich działanie. Picie zbyt dużej ilości zielonej herbaty hamuje przyswajanie żelaza, co zakończyć się może, w skrajnym przypadku anemią.
Mimo tych kilku przeciwwskazań zielona herbata pita w odpowiednich ilościach na pewno doskonale sprawdzi się jako zdrowszy zamiennik kawy z rana lub jako napój relaksacyjny przed snem.
Czajniczek do ręki i parzymy 😉