Jakiś czas temu na naszej stronie pojawił się artykuł na temat frutarianizmu, opisaliśmy w nim na czym on polega, ile zdaniem ekspertów powinna trwać taka dieta, co jeść i czego nie. Nieważne czy jesteś na frutarianizmie na chwilę czy na stałe, a może chcesz po prostu poprawić swoją dietę i odżywiać się zdrowiej. Wymienione w tym artykule odżywcze koktajle mają służyć każdemu. Można je traktować jako zdrową przekąskę lub jako posiłek, np. śniadanie w biegu. Na naszej stronie najdziecie także przepis na przepyszne smoothie bowl, w trzech kolorach, które również mogą być dopełnieniem diety frutarian, wegan oraz wegetarian, ale także każdej innej osoby odżywiającej się zdrowo.
Owoce leśne i nie tylko
– 1/3 szklanki jagód
– 1/3 szklanki malin
– 1/3 szklanki jeżyn
– pół limonki
– szklanka wody kokosowej
Jagody, maliny oraz jeżyny najlepiej żeby były świeże, ale mrożone także świetnie się nadadzą. Owoce leśne wkładamy w całości do blendera i zalewamy sokiem wyciśniętym z połowy limonki. Całość polewamy wodą kokosową i blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Do tego koktajlu dodać możemy łyżeczkę nasion chia lub np. łyżeczkę błonnika. Owoce leśne zawierają ogromną ilość witamin i innych wartości odżywczych. Spożywając owoce leśne dostarczamy sobie ogromne ilości witaminy C, ale nie tylko. Maliny na przykład zawierają dość dużo magnezu, jeżyny witaminy K, czarne jagody z kolei antyoksydantów oraz żelaza.

Green Power
– 2 banany
– 1 awokado
– 2 kiwi
– 3 garści ananasa pokrojonego w małe kawałeczki
– 1 szklanka wody kokosowej
Obrane owoce wrzucamy do blendera i zalewamy wodą kokosową. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Do koktajlu dodać możemy łyżeczkę nasion chia lub wiórków kokosowych. Koktajl Green Power zawiera dużo białka i błonnika, jest gęsty oraz sycący. To idealny wybór dla osób, które muszą doładować energię.
Żółty to kolor szczęścia
– 1 mango
– 2 pomarańcze
– 2 grejpfruty
– 3 garści ananasa pokrojonego w małe kawałeczki
Ten żółty koktajl to absolutny strzał witaminowy, a w dodatku cudownie smakuje. Obrane mango i ananasa wrzucamy do blendera, zalewamy sokiem z pomarańczy i grejpfruta. Całość dokładnie miksujemy. Koktajl będzie dość wodnisty ze względu na dużą ilość wody, która się w nim znajduje.

Pomidorowo
– 3 pomidory malinowe
– 1 jabłko
– 1 banan
– 1 limonka
Obrane ze skórki pomidory kroimy na połówki i wycinamy szypułki, wrzucamy do blendera. Obrane jabłko kroimy w ćwiartki i dorzucamy do pomidorów. Banana obieramy i również wrzucamy do blendera. Całość zalewamy sokiem z jednej limonki i dokładnie miksujemy. Do koktajlu dodać możemy łyżeczkę nasion chia lub jagód goji. Pomidory traktowane są przez frutarian jako owoce, którymi pod względem botanicznym oczywiście są. Pomidor zawiera bardzo dużo potasu, fosforu oraz wapnia, witaminy C i E. Ten słodki koktajl raczej każdemu podpadnie do gustu, a jeśli nie to ze spokojem sięgnąć można po tradycyjny sok pomidorowy.
Wybuchowy granat
– 1 granat
– 1 szklanka malin
– 2 szklanka jeżyn
– 1 szklanka soku z czarnego bzu
Rzadki koktajl, który otrzymamy z połączenia tych owoców i soku będzie miał granatową barwę, będzie też trochę mętny. Co nie zmienia faktu, że rozkocha w sobie niejednego. Jest naprawdę wybuchowy, bo aż tryska witaminą C, magnezem i wieloma innymi wartościami odżywczymi. Wszystkie owoce wrzucamy do blendera i zalewamy sokiem, miksujemy i to wszystko! Pyszny granatowy koktajl gotowy jest do spożycia! Uwaga żeby się nim nie oblać, bo może zostać plama ;).

Stawiamy na zieleń
– 1 mały ogórek
– 1 gruszka
– garść kosteczek z zielonego melona
– kiwi
Ogórka obieramy i wrzucamy do blendera, tak samo postępujemy zresztą owoców. Dokładnie blendujemy i voila! Jasnozielony koktajl o delikatnym, świeżym smaku przed nami. Ten zielony napój na pewno zasmakuje wszystkim. Dodać do niego można listki mięty, nasiona chia lub czerwone jagody goji dla urozmaicenia, wiórki kokosowe lub co tam sobie wymarzymy. Ogórek podobnie jak pomidor, przez frutarian traktowany jest jako owoc, gdyż w rzeczy samej botanicznie jest on owocem.
Wytrawny
– 4 pomidory malinowe
– sok z 1 cytryny
– szczypta pieprzu i soli
Z pomidorów ściągamy skórkę i wycinamy szypułki, wrzucamy do blendera. Wyciskamy sok z jednej cytryny i zalewamy nim pomidory, doprawiamy i miksujemy. Ten wytrawny czerwony koktajl to jedyna nasza propozycja, jaką znajdziecie w tym artykule, na niesłodki napój.

Czerwieni się
– 2 garści kosteczek arbuza
– 2 garści truskawek
– 1/3 szklanki jagód goji
– 1 jabłko
Kosteczki arbuza, truskawki i jagody goji wrzucamy do blendera. Jabłko obieramy i kroimy na ćwiartki, również wrzucamy do blendera. Całość miksujemy przez dłuższą chwilę. Ten koktajl to prawdziwa gratka dla fanów słodkości, jest absolutnie przepyszny.
Powiew świeżości
– 1 długi ogórek
– 1 jabłko
– 4 listki mięty
Ogórka, jabłko i banana obieramy, kroimy i wrzucamy do blendera, dodajemy miętę i blendujemy. Pijąc ten koktajl naprawdę poczujemy się o wiele świeżej. Powiew świeżości jest niezwykle delikatny w smaku i orzeźwiający, idealny do nawodnienia spragnionego organizmu np. po treningu. Ogórek znakomicie nawadnia i dożywia, jabłko dodaje słodyczy, a mięta odświeżenia.

Egzotyczny
– 1 awokado
– 2 garści ananasa pokrojonego w kosteczki
– 1 mango
– 1 kiwi
– ½ szklanki wody kokosowej
Obrane owoce wrzucamy do blendera i dolewamy wody kokosowej. Całość miksujemy przez dłuższy moment. Jest to idealny koktajl na letnie, gorące popołudnia. Zawiera niesamowicie dużo wartości odżywczych, jest słodki i odświeżający. Będzie idealnym napojem po godzinach spędzonych na słońcu lub po wymagającym wysiłku fizycznym. Doskonale odżywi zmęczony organizm.