Za lekko ponad tydzień zasiądziemy do Wielkanocnego stołu. W święta wielkanocne je się ogromną ilość mięsa, jajek, masła. Rzadko na stole pojawia się cokolwiek co mógłby zjeść weganin. Sporządziliśmy listę 8 przepisów na wegańską Wielkanoc. Teraz możecie zapewnić sobie lub swoim bliskim na diecie roślinnej, wiele pyszności na Wielkanocnym stole.
Wegański żurek
Co będzie potrzebne do przygotowania wegańskiego żurku
– 1l bulionu warzywnego
– 0,5l zakwasu żytniego
– 90ml śmietany sojowej
– 1 ½kg ziemniaków
– 1 ½ łyżeczki chrzanu
– garść koperku
– przyprawa do żurku
Sposób przygotowania wegańskiego żurku
1. Gotujemy bulion w 1,5 litrze wody. Obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę, wrzucamy do bulionu. Pozostawiamy gotujący się wywar na godzinę.
2. Po godzinie dokładnie mieszamy bulion i dolewamy do niego zakwas. Dokładnie mieszamy. Dodajemy chrzan oraz przyprawę do żurku, ponownie mieszamy.
3. Do gotującej się zupy dodajemy śmietankę i koper. Podawać możemy z podsmażonymi i pokrojonymi w talarki wegańskimi kiełbaskami.
Gotowe!
Tofucznica
Co będzie potrzebne do przygotowania tofucznicy
– 200g tofu
– 2 cebule
– 1/5 szklanki mleka sojowego niesłodzonego
– 2 łyżki stołowe oleju roślinnego
– szczypta soli, pieprzu, sproszkowanej ostrej papryki
Sposób przygotowania tofucznicy
1. Cebule kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy na patelnie, na której uprzednio rozgrzaliśmy olej.
2. Tofu rozdrabniamy przy pomocy widelca lub w palcach. Kiedy cebulka się podsmaży dorzucamy do niej tofu.
3. Do kubka wlewamy mleko, do którego dodajemy przyprawy i mieszam. Następnie dolewamy do miękkiego tofu. Całość dokładnie mieszamy.
Gotowe!

Wegańska sałatka jeżynowa
Co będzie potrzebne do przygotowania wegańskiej sałatki jeżynowej
– 4 marchewki
– pół selera
– pół korzenia pietruszki
– 4 jabłka
– 4 duże ogórki kiszone
– 2 łyżki stołowe majonez wegański
– 1 łyżka musztardy
– szczypta soli i pieprzu
Sposób przygotowania wegańskiej sałatki jeżynowej
1. W dużym garnku gotujemy marchewki, selera i pietruszkę. Gotujemy tak długo aż warzywa są miękkie.
2. Po ugotowaniu czekamy aż warzywa się ostudzą. W międzyczasie kroimy w kosteczkę jabłka i ogórki kiszone. Kiedy ugotowane warzywa ostygną także kroimy je w kosteczkę.
3. Wszystkie pokrojone dodatki wrzucamy razem do jednej miski. Dodajemy majonez i musztardę. Ilość majonezu i musztardy raczej zależy od gustów. Niektórzy wolą sałatki z dużą ilością majonezu i musztardy a niektórzy wolą mniej. Ilość należy dobrać do swoich preferencji.
4. Na koniec sałatkę doprawiamy solą i pieprzem, także wedle uznania i własnych upodobań.
Gotowe!
Wegańskie mini bułeczki
Co będzie potrzebne do przygotowania wegańskich mini bułeczek
– 1 ½ mąki pszennej typ 800
– 20g drożdży
– ¼ szklanki mleka sojowego niesłodzonego
– 2 łyżki stołowe oleju roślinnego
– 1/3 wody
– szczypta soli
– 15g cukru
Sposób przygotowania wegańskich mini bułeczek
1. Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier i sól. Mieszamy. Do suchych składników dodajemy wodę i mleko sojowe oraz drożdże. Dokładnie mieszamy. Miskę zakrywamy czystą ściereczką i czekamy 15-20 minut.
2. Do ciasta dodajemy olej i wyrabiamy ciasto w dłoniach. Dzielimy je na na części wielkości wewnętrznej części dłoni. Cisto układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdą bułeczkę delikatnie smarujemy olejem. Przykrywamy je czystym materiałem i dajemy im jeszcze pół godziny na wyrośnięcie.
3. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza i pieczemy bułeczki przez 15 minut. Należy je często sprawdzać, żeby kontrolować poziom przypieczenia.
Gotowe!

Co będzie potrzebne do przygotowania wegańskiej papryki faszerowanej
(przepis na 1 paprykę)
– 1 duża papryka czerwona
– ½ szklanki kaszy bulgur
– 2 czubate łyżki startego wegańskiego parmezanu
– 2 łyżki startego wegańskiego parmezanu do zapieczenia
– 3 pieczarki
– ½ czerwonej cebuli
– 3 łyżki oleju roślinnego
– ½ łyżeczki czosnku w proszku
– szczypta soli i pieprzu
Sposób przygotowania wegańskich papryczek faszerowanych
1. Najpierw należy odkroić górą część papryki i pozbyć się wszystkich pestek.
2. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, następnie dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Czekamy aż się przysmaży. Do dodajemy pieczarki i czekamy aż woda się z nich odparuje.
3. Gotujemy kaszę bulgur zgodnie z opisem na pudełku.
4. Gotową kaszę dodajemy na patelnię razem z parmezanem. Całość musi się połączyć,więc cały czas mieszamy. Dodajemy przyprawy i dalej mieszamy.
5. Gotową masę wkładamy do wnętrza papryki i posypujemy całość wegańskim parmezanem.
6. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Paprykę pieczemy przez około 15-20 minut. Należy często sprawdzać jej stan.
Gotowe!
Wegańska tarta ze szpinakiem i suszonymi pomidorkami ze spodem jak od włoskiej pizzy
Co będzie potrzebne do przygotowania wegańskiej tarty ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Ciasto:
– 300g mąki typ 500
– 30ml oleju kokosowego nierafinowanego
– ¾ szklanki wody
– 1 łyżeczka soli
Farsz:
– 200g wegańskiego serka ricotta
– 3 duże garści szpinaku
– 100g suszonych pomidorów w paski
– 1 łyżeczka soli
– 1 ½ łyżeczki pieprzu
– bazylia sproszkowana
Sposób przygotowania wegańskiej tarty ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
1. Mąkę wsypujemy do dużej miski i dodaję wodę, olej o raz sól. Ciasto wyrabiamy w dłoniach. Cisto musi być gładkie.
2. Formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy na płasko i rozkładamy na przygotowanej formie, zostawiamy.
3. Serek ricotta przekładamy do dużej miski, dodajemy do niego szpinak i pomidorki. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy pieprzem i solą, ponownie mieszamy.
4. Na cisto wykładamy masę. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Tartę pieczemy przez około 20 – 25 minut.
Gotowe!

Wegańska babka tradycyjna
Co będzie potrzebne do przygotowania wegańskiej babki tradycyjnej
– 500g mąki pszennej
– 250ml mleka migdałowego
– 50ml oleju roślinnego
– 125g cukru
– spora szczypta sody oczyszczonej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– sok i skórka z 1 cytryny
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania wegańskiej babki tradycyjnej
1. Do miseczki wlewamy mleko oraz sok z cytryny i mieszamy. Następnie dodajemy ekstrakt waniliowy oraz olej. Wszystko razem dokładnie mieszamy i odstawiamy.
2. Przechodzimy do suchych składników. Mąkę, cukier, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i skórkę z cytryny wsypujemy do dużej miski i dokładnie mieszamy.
3. Mokre składniki wlewamy do suchych. Ciasto żwawymi ruchami mieszamy na jednolitą masę.
4. Formę smarujemy olejem i posypujemy cieniutko mąką. Powoli przelewamy do niej ciasto. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego na 200 stopni Celsjusza. Babkę pieczemy przez 40 minut. Podawać ja można z lukrem i kandyzowaną skórką cytryny.
Gotowe!
Wegańskie ciasto marchewkowe
Co będzie potrzebne do przygotowania wegańskiego ciasta marchewkowego
– ½ szklanki cukru
– 6 łyżek oliwy z oliwek
– ¾ szklanki musu jabłkowego
– 2 duże marchewki
– 1 ½ szklanki mąki pszennej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 1 łyżeczka cynamonu
– ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
– 1 łyżeczka soli
– cukier puder
Sposób przygotowania wegańskiego ciasta marchewkowego
1. Marchewki ścieramy na tarce w grube wiórki.
2. W dużej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier, cynamon, gałkę muszkatołową oraz sól.
3. W innej dużej misce mieszamy mus jabłkowy, oliwę. Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy. Do całości oddajemy marchew, ponownie mieszamy.
4. Ciasto wykładamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza i wstawiamy do niego ciasto, które ma się piec przez kolejne 40 minut.
5. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Gotowe!
