Wegańskie kosmetyki ,suplementy ,przepisy ,porady, dieta

8 przepisów na wegańską Wielkanoc

Spis treści

Za lekko ponad tydzień zasiądziemy do Wielkanocnego stołu. W święta wielkanocne je się ogromną ilość mięsa, jajek, masła. Rzadko na stole pojawia się cokolwiek co mógłby zjeść weganin. Sporządziliśmy listę 8 przepisów na wegańską Wielkanoc. Teraz możecie zapewnić sobie lub swoim bliskim na diecie roślinnej, wiele pyszności na Wielkanocnym stole.

Wegański żurek

Co będzie potrzebne do przygotowania wegańskiego żurku

– 1l bulionu warzywnego
– 0,5l zakwasu żytniego
– 90ml śmietany sojowej
– 1 ½kg ziemniaków
– 1 ½ łyżeczki chrzanu
– garść koperku
– przyprawa do żurku

Sposób przygotowania wegańskiego żurku

1. Gotujemy bulion w 1,5 litrze wody. Obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę, wrzucamy do bulionu. Pozostawiamy gotujący się wywar na godzinę.
2. Po godzinie dokładnie mieszamy bulion i dolewamy do niego zakwas. Dokładnie mieszamy. Dodajemy chrzan oraz przyprawę do żurku, ponownie mieszamy.
3. Do gotującej się zupy dodajemy śmietankę i koper. Podawać możemy z podsmażonymi i pokrojonymi w talarki wegańskimi kiełbaskami.

Gotowe!

Tofucznica

Co będzie potrzebne do przygotowania tofucznicy

– 200g tofu
– 2 cebule
– 1/5 szklanki mleka sojowego niesłodzonego
– 2 łyżki stołowe oleju roślinnego
– szczypta soli, pieprzu, sproszkowanej ostrej papryki

Sposób przygotowania tofucznicy

1. Cebule kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy na patelnie, na której uprzednio rozgrzaliśmy olej.
2. Tofu rozdrabniamy przy pomocy widelca lub w palcach. Kiedy cebulka się podsmaży dorzucamy do niej tofu.
3. Do kubka wlewamy mleko, do którego dodajemy przyprawy i mieszam. Następnie dolewamy do miękkiego tofu. Całość dokładnie mieszamy.

Gotowe!

Wegańska sałatka jeżynowa

Co będzie potrzebne do przygotowania wegańskiej sałatki jeżynowej

– 4 marchewki
– pół selera
– pół korzenia pietruszki
– 4 jabłka
– 4 duże ogórki kiszone
– 2 łyżki stołowe majonez wegański
– 1 łyżka musztardy
– szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania wegańskiej sałatki jeżynowej

1. W dużym garnku gotujemy marchewki, selera i pietruszkę. Gotujemy tak długo aż warzywa są miękkie.
2. Po ugotowaniu czekamy aż warzywa się ostudzą. W międzyczasie kroimy w kosteczkę jabłka i ogórki kiszone. Kiedy ugotowane warzywa ostygną także kroimy je w kosteczkę.
3. Wszystkie pokrojone dodatki wrzucamy razem do jednej miski. Dodajemy majonez i musztardę. Ilość majonezu i musztardy raczej zależy od gustów. Niektórzy wolą sałatki z dużą ilością majonezu i musztardy a niektórzy wolą mniej. Ilość należy dobrać do swoich preferencji.
4. Na koniec sałatkę doprawiamy solą i pieprzem, także wedle uznania i własnych upodobań.

Gotowe!

Wegańskie mini bułeczki

Co będzie potrzebne do przygotowania wegańskich mini bułeczek

– 1 ½ mąki pszennej typ 800
– 20g drożdży
– ¼ szklanki mleka sojowego niesłodzonego
– 2 łyżki stołowe oleju roślinnego
– 1/3 wody
– szczypta soli
– 15g cukru

Sposób przygotowania wegańskich mini bułeczek

1. Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier i sól. Mieszamy. Do suchych składników dodajemy wodę i mleko sojowe oraz drożdże. Dokładnie mieszamy. Miskę zakrywamy czystą ściereczką i czekamy 15-20 minut.
2. Do ciasta dodajemy olej i wyrabiamy ciasto w dłoniach. Dzielimy je na na części wielkości wewnętrznej części dłoni. Cisto układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdą bułeczkę delikatnie smarujemy olejem. Przykrywamy je czystym materiałem i dajemy im jeszcze pół godziny na wyrośnięcie.
3. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza i pieczemy bułeczki przez 15 minut. Należy je często sprawdzać, żeby kontrolować poziom przypieczenia.

Gotowe!

Wegańskie mini bułeczki

Co będzie potrzebne do przygotowania wegańskiej papryki faszerowanej

(przepis na 1 paprykę)
– 1 duża papryka czerwona
– ½ szklanki kaszy bulgur
– 2 czubate łyżki startego wegańskiego parmezanu
– 2 łyżki startego wegańskiego parmezanu do zapieczenia
– 3 pieczarki
– ½ czerwonej cebuli
– 3 łyżki oleju roślinnego
– ½ łyżeczki czosnku w proszku
– szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania wegańskich papryczek faszerowanych

1. Najpierw należy odkroić górą część papryki i pozbyć się wszystkich pestek.
2. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, następnie dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Czekamy aż się przysmaży. Do dodajemy pieczarki i czekamy aż woda się z nich odparuje.
3. Gotujemy kaszę bulgur zgodnie z opisem na pudełku.
4. Gotową kaszę dodajemy na patelnię razem z parmezanem. Całość musi się połączyć,więc cały czas mieszamy. Dodajemy przyprawy i dalej mieszamy.
5. Gotową masę wkładamy do wnętrza papryki i posypujemy całość wegańskim parmezanem.
6. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Paprykę pieczemy przez około 15-20 minut. Należy często sprawdzać jej stan.

Gotowe!

Wegańska tarta ze szpinakiem i suszonymi pomidorkami ze spodem jak od włoskiej pizzy

Co będzie potrzebne do przygotowania wegańskiej tarty ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Ciasto:
– 300g mąki typ 500
– 30ml oleju kokosowego nierafinowanego
– ¾ szklanki wody
– 1 łyżeczka soli
Farsz:
– 200g wegańskiego serka ricotta
– 3 duże garści szpinaku
– 100g suszonych pomidorów w paski
– 1 łyżeczka soli
– 1 ½ łyżeczki pieprzu
– bazylia sproszkowana

Sposób przygotowania wegańskiej tarty ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

1. Mąkę wsypujemy do dużej miski i dodaję wodę, olej o raz sól. Ciasto wyrabiamy w dłoniach. Cisto musi być gładkie.
2. Formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy na płasko i rozkładamy na przygotowanej formie, zostawiamy.
3. Serek ricotta przekładamy do dużej miski, dodajemy do niego szpinak i pomidorki. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy pieprzem i solą, ponownie mieszamy.
4. Na cisto wykładamy masę. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Tartę pieczemy przez około 20 – 25 minut.

Gotowe!

Wegańska babka tradycyjna

Co będzie potrzebne do przygotowania wegańskiej babki tradycyjnej

– 500g mąki pszennej
– 250ml mleka migdałowego
– 50ml oleju roślinnego
– 125g cukru
– spora szczypta sody oczyszczonej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– sok i skórka z 1 cytryny
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania wegańskiej babki tradycyjnej

1. Do miseczki wlewamy mleko oraz sok z cytryny i mieszamy. Następnie dodajemy ekstrakt waniliowy oraz olej. Wszystko razem dokładnie mieszamy i odstawiamy.
2. Przechodzimy do suchych składników. Mąkę, cukier, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i skórkę z cytryny wsypujemy do dużej miski i dokładnie mieszamy.
3. Mokre składniki wlewamy do suchych. Ciasto żwawymi ruchami mieszamy na jednolitą masę.
4. Formę smarujemy olejem i posypujemy cieniutko mąką. Powoli przelewamy do niej ciasto. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego na 200 stopni Celsjusza. Babkę pieczemy przez 40 minut. Podawać ja można z lukrem i kandyzowaną skórką cytryny.

Gotowe!

Wegańskie ciasto marchewkowe

Co będzie potrzebne do przygotowania wegańskiego ciasta marchewkowego

– ½ szklanki cukru
– 6 łyżek oliwy z oliwek
– ¾ szklanki musu jabłkowego
– 2 duże marchewki
– 1 ½ szklanki mąki pszennej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 1 łyżeczka cynamonu
– ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
– 1 łyżeczka soli
– cukier puder

Sposób przygotowania wegańskiego ciasta marchewkowego

1. Marchewki ścieramy na tarce w grube wiórki.
2. W dużej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier, cynamon, gałkę muszkatołową oraz sól.
3. W innej dużej misce mieszamy mus jabłkowy, oliwę. Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy. Do całości oddajemy marchew, ponownie mieszamy.
4. Ciasto wykładamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza i wstawiamy do niego ciasto, które ma się piec przez kolejne 40 minut.
5. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Gotowe!

Aby zmienić siebie i świat w jakim żyjemy nie potrzeba wiele. Jest to zmiana, której warto dokonać i do której warto przekonywać innych. Na prawdziwie zdrowy tryb życia składa się wiele czynników. To co powszechnie nazywane jest zdrowym stylem życia to odpowiednia dieta, aktywność fizyczna, świadomy konsumpcjonizm i dbanie o planetę, na której żyjemy. Choć wydawać by się mogło, że wiąże się to z trudem pochłaniającym wiele godzin, to wcale tak nie jest. Chcemy pokazać Tobie czym kierować się, aby małymi kroczkami osiągać cel funkcjonowania w zgodzie z naturą i samym sobą.

Nie skupiamy się na trudnych do osiągnięcia i nagłych zmianach ale prostych sposobach tworzenia nowego, zdrowego „ja”.

Co warto wiedzieć o świecie Wege?

Wegetarianizm i weganizm to dla wielu osób nowe lub zagadkowe pojęcia. Dlatego przygotowaliśmy odpowiedzi na kilka pytań, które pojawiają się najczęściej. Jeżeli chcesz znaleźć odpowiedź na nurtujące Ciebie pytania, koniecznie odwiedź naszą zakładkę FAQ.