Dietę bezglutenową stosuje wiele osób, nie wszystkie ze względu na wykrytą u siebie chorobę. Dieta bezglutenowa przez dużą ilość osób uważana jest za świetny sposób na utratę wagi. Czy dieta bezglutenowa naprawdę wspomaga chudnięcie? Na czym dokładnie polega? Co można jeść na diecie bezglutenowej, a czego nie można? Gluten to trochę tajemnicze białko, większość ludzi nie wie o co chodzi i czym on w ogóle jest. Warto jednak orientować się, w jakich produktach się znajduje i jakie skutki uboczne może powodować u osób z jego nietolerancją.
Na czym polega dieta bezglutenowa?
Aby dowiedzieć się na czym polega dieta bezglutenowa, należy najpierw dowiedzieć się czym jest sam gluten. Dla większości nadal pozostaje on tajemnicą.
Gluten to przede wszystkim nazwa białek. Są to białka pochodzenia roślinnego. Znajduje się on przede wszystkim w pszenicy, życie i jęczmieniu. Wszystkie wymienione zboża są składnikami wielu produktów spożywczych, z których na diecie bezglutenowej trzeba zrezygnować. Gluten znajduje się nie tylko w wypiekach, kaszach i tym podobnych. Gluten spotkać można w prawie każdym produkcie! Dodawany jest on jako składnik nawet kostek bulionowych.
Przez to, że do tak wielu produktów dodawany jest gluten, przejście na dietę bezglutenową może okazać się trudne, tak samo jak jej przestrzeganie. Bycie na takiej diecie wiąże się z ciągłym czytaniem składów produktów i utrzymaniem ograniczonego zaufania do przetworzonej żywności, jedzenia kupowanego w restauracjach, chociaż w każdej z nich powinna znajdować się lista alergenów do menu.
Czy na diecie bezglutenowej można schudnąć?
Na dietę bezglutenową przechodzi się zwykle ze względu na występujące choroby, ale nie tylko. Wiele osób pragnie zrzucić kilka kilogramów i uważa, że dieta bezglutenowa będzie dla nich dobrym wyborem, do osiągnięcia celu. Niektórzy specjaliści uważają, że dieta ta zaiste wspomaga proces odchudzania, a stosując ją jest się w stanie schudnąć wiele kilogramów. Aczkolwiek inna grupa specjalistów obstaje przy fakcie, że gluten nie wpływa negatywnie na organizmy osób tolerujących go, więc nie przyczynia się on do wzrostu wagi. Prawda leży jednak gdzieś pośrodku. Wyeliminowanie z jadłospisu pszenicy, żyta i jęczmienia samo w sobie nie skutkuje utratą wagi. Do utraty wagi w głównej mierze przyczynia się odpowiednie stosowanie tej diety i przestrzeganie deficytu kalorycznego.

Kto powinien stosować dietę bezglutenową?
Na dietę bezglutenową powinny przede wszystkim przejść osoby, u których zdiagnozowano celiakie, alergię na pszenice lub nieceliakalną nadwrażliwość na gluten. Dieta bezglutenowa pomocna okazać się może także dla cierpiących na zespół jelita wrażliwego lub różnego rodzaju choroby autoimmunologiczne. Aczkolwiek, we wszystkich powyższych przypadkach, o konieczności stosowania diety bezglutenowej przez pacjenta poinformować go o tym powinien lekarz.
Odpowiednio zbilansowana dieta bezglutenowa stosowana może być także przez inne osoby, którym pomaga to w utracie wagi, czują się na niej lżej lub z jakiegokolwiek innego powodu.
Celiakie
Celiakie to choroba autoimmunologiczna, która objawia się niepożądanym wpływem glutenu na funkcjonowanie układu pokarmowego. Spożywanie glutenu przez osoby chore na celiakie przyczynia się do zanikania kosmków w jelicie cienkim, a to skutkuje wystąpieniem wielu problemów trawiennych.
Nadmienić należy, że celiakie to nie alergia, a nietolerancja pokarmowa, która może spowodować wiele szkód w ciele człowieka. Nieleczone celiakie odbija się na funkcjonowaniu całego organizmu, od problemów związanych z układem trawiennym po problemy z cerą, a nawet depresję.
Mówi się o tym, że na celiakie cierpi aż 1% populacji świata. Z czego na chorobę tą częściej zapadają kobiety.
Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten
Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten to przypadłość ciężka do zdiagnozowania, jej objawy bardzo przypominają te występujące przy zespole jelita wrażliwego. Wiadomo, że dieta bezglutenowa przynosi znaczną ulgę osobom z nadwrażliwością. Jednakże na temat nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten nadal niewiele wiadomo, badania trwają, jest to nowo odkryta przypadłość. Mówi się jednak o tym, że cierpi na nią niezwykle duża ilość światowej populacji.

Alergia na pszenicę
Alergia na pszenicę objawia się jak każda inna alergia – w różny sposób, niektórzy borykają się z niestrawnością, inni z wypryskami na skórze, dusznościami, pojawiającą się na skórze pokrzywką. Alergia na pszenicę występuje bardzo często. Warto wspomnieć o tym, że alergia na pszenicę może z czasem zaniknąć. Aby to osiągnąć wystarczy czasowo wyeliminować z jadłospisu pszenicę. Alergia ta problematyczna jest, ponieważ pszenica obecnie znajduje się w prawie wszystkich pokarmach, oczywiście oprócz owoców i warzyw. Pszenica pojawia się jednakże w żywności przetworzonej, mrożonkach, wędlinach, parówkach, pasztetach, makaronach, kaszach, chlebie, bułkach, ciastach, ciastkach, drożdżówkach i innego rodzaju wypiekach.
Co można jeść na diecie bezglutenowej, a czego nie można?
Z pierwszej chwili dieta bezglutenowa wydaje się być łatwa do zastosowania. Niestety, w dzisiejszych czasach gluten dodawany jest do bardzo wielu produktów spożywczych. W niektórych produktach gluten pojawia się w sposób naturalny, a do innych jest dodawany, w celu uzyskania pożądanej konsystencji, smaku i zapachu produktu. Gluten pojawia się przede wszystkim w: pieczywie i makaronach, otrębach, ciastach i ciastkach oraz kaszach, ale także w mniej oczywistych produktach, np. piwie, wędlinach, parówkach, jogurtach, płatkach śniadaniowych, majonezie oraz musztardzie, czekoladzie, chipsach, wyżej już wspomnianych kostkach bulionowych, warzywach w puszce oraz wielu innych, chyba, że producent zapewnił inaczej. Aby upewnić się, że produkt, który chce się nabyć nie zawiera glutenu należy zwracać uwagę na oznaczenia na opakowaniach i składy produktów. Dieta bezglutenowa jest trudna do utrzymania właśnie przez to, że gluten dodawany jest do aż tak wielu produktów.

Zalety i wady diety bezglutenowej
Zalet diety bezglutenowej, dla osób zdrowych, nie ma zbyt wiele. Dieta bezglutenowa przeznaczona jest głównie dla cierpiących na takie schorzenia jak celiakie, alergię na pszenicę oraz nieceliakalną nadwrażliwość na gluten. Dr. William Davis popełnił książkę pod tytułem „Dieta bez pszenicy”, z której dowiemy się, że stosowanie diety bezglutenowej ma wspomagać odchudzanie. Nie prowadzi się jednakże pod tym kontem zbyt wielu badań, nie można więc za bardzo nazywać jej dietą odchudzającą.
Produkty bezglutenowe często muszą być modyfikowane, w celu osiągnięcia odpowiedniego smaku i konsystencji. Zwykle zawierają one większe ilości soli, cukrów oraz tłuszczów, oprócz tego zawierają one mniej wartości odżywczych. Dlatego dieta bezglutenowa powinna być stosowana przez osoby, które muszą ją stosować ze względów medycznych. Dieta bezglutenowa powinna opierać się na jasnych zasadach lekarza lub dietetyka, nie należy samemu zabierać się za jej rozpisywanie.
Oprócz wymienionych powyżej wad nadmienić należy także fakt, że produkty bezglutenowe, takie jak na przykład bezglutenowy chleb, są droższe od tradycyjnych, należy więc zastanowić się nad przejściem na taką dietę, jeżeli nie wymagają tego zalecenia lekarskie.
Dieta bezglutenowa zadedykowana jest osobom z problemami zdrowotnymi, nie powinna być traktowana jako dieta stricte odchudzająca. Można do swojego życia wprowadzić niektóre jej zasady, np. zrezygnować z panierki, białego pieczywa i innych wypieków takich jak drożdżówki. Jednakże bez konsultacji lekarskiej nie powinno się jej podejmować na własną rękę.