Wszyscy kochają pancakes, są to małe puszyste naleśniczki, które najlepiej jeść na słodko. Popularne pancakes powstały w Stanach Zjednoczonych Ameryki. Przepis na te pyszne i grube naleśniczki angielscy koloniści ulepszali na przestrzeni lat. Oryginalny naleśnik – cieniutki i chrupiący pochodzi z Francji, szybko podbił on serca kolonistów, którzy postanowili poeksperymentować i dodać do ciasta drożdży. Przepis na pakcakes długo ewoluował aż finalna jego wersja na stałe zagościła na amerykańskich stołach. W Polsce nadal bardziej popularne są takie nasze – ni to grube ni to cienkie naleśniki z dżemem, ale o pankejkach robi się coraz głośniej. Mamy dla Was przepis na wegańskie pancakes, bo nikt nie powinien odmawiać sobie cudownej przyjemności jedzenia ich, a wegańska wersja amerykańskich pankejków jest bardzo łatwa w przygotowaniu – efekt za to pyszny!
Co będzie potrzebne do przygotowania wegańskich pancake’ów?
– 1 szklanka mąki pszennej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżka octu (najlepiej octu jabłkowego – jest delikatniejszy w smaku)
– 1 szklanka mleka roślinnego (najlepiej sojowego lub migdałowego)
– 2 łyżki syropu klonowego
– odrobina soli
– odrobina ekstraktu waniliowego (łyżeczka cukru wanilinowego też będzie okay)
Dodatki: cukier puder, owoce, wegański krem czekoladowy, dżem bez żelatyny, syrop klonowy i co tam Wam w duszy gra.

Sposób przygotowania wegańskich pancake’ów
1. Do dużej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Suche składniki należy ze sobą trochę wymieszać przed dodaniem reszty. Wlewamy do tej samej miski mleko, syrop klonowy, ocet oraz kilka kropelek ekstraktu waniliowego. Całość dokładnie mieszamy. Powstałą masę należy odstawić na kilka minut.
2. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju (tylko tyle aby ciasto się nie przykleiło do powierzchni). Chochlą nalewamy na środku patelni gotowe ciasto na pankejki. Kiedy dolna strona pankejka się zarumieni obracamy go na drugą stronę i pozwalamy jej się równie mocno zarumienić.
Gotowe! Przepis jest naprawdę łatwy, a składniki ogólnodostępne. Miłego smażenia!