Święta wielkanocne nadchodzą wielkimi krokami, czas się porządnie do nich przygotować. Zapewne wszyscy uwielbiamy smak tradycyjnych wielkanocnych potraw, jako weganie nie musimy sobie odmawiać takich przyjemności. Większość wegańskich przepisów na Wielkanoc zebraliśmy w jednym artykule. Teraz jednak pragniemy skupić się na jednej wyjątkowej pyszności, na którą zwykle czekamy cały rok, czyli na wegańskich krokietach z pieczarkami. Przedstawiamy bardzo łatwy przepis na wegańskie krokiety, idealne na wielkanocny obiad, śniadanie i kolację – przynajmniej naszym zdaniem 😉
Co będzie potrzebne do przygotowania wegańskich krokietów z pieczarkami?
Farsz:
– 1kg pieczarek
– 2 duże cebule
– 3 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka: soli, pieprzu, sproszkowanej bazylii, ostrej papryki
– od 2 do 5 łyżek sosu sojowego – wedle uznania
Ciasto:
– 1kg mąki pszennej
– 750ml wody lekko gazowanej
– 500ml mleka roślinnego własnego wyboru
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka soli
Panierka:
– 60g mąki
– szczypta soli i pieprzu
– 250ml wody
Sposób przygotowania wegańskich krokietów z pieczarkami?
1. Pieczarki i cebulę kroimy na drobne kawałeczki.
2. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju rzepakowego i wrzucamy na to cebulkę. Czekamy aż uzyska ona złoty kolor i dorzucamy pieczarki. Kiedy grzybki stracą wodę, doprawiamy solą, pieprzem, papryką, bazylią i sosem sojowym .
3. Do dużej miski dodajemy wszystkie składniki na ciasto i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Wylewamy ciasto na patelnię, tak aby powstały cieniutkie naleśniki.
4. Na gotowych naleśnikach układamy ok. 1 ½ łyżki farszu. Ciasto zwijamy, następnie zawijamy boki, tak aby utworzyć prostokątnego krokieta.
5. Wszystkie składniki na panierkę mieszamy w płaskiej miseczce. W gotowej masie, zanurzamy krokiety. Powinny być całe pokryte panierką.
6. Na rozgrzanym oleju smażymy gotowe krokiety, aż panierka zrobi się brunatna.
Gotowe!