Życie w pandemii to zwykle monotonny zbitek dni, rzadko ma się czas i chęci na zajęcie się sobą i wprowadzenie nowych nawyków do swojego życia. Dobrze jednak wykorzystać ten niefortunny stan rzeczy, na zrobienie czegoś dobrego dla siebie! Godziny spędzone w domu, praca i nauka zdalna, monotonia. Czas spędzony w domu wykorzystać można na wiele sposobów. Jeżeli od zawsze miałeś/aś problem z wprowadzaniem warzyw lub owoców do swojego jadłospisu, zrób to teraz. W tym artykule znajduje się 5 sposobów na to, jak jeść więcej warzyw i owoców w czasie pandemii.
Wszelkie zmiany żywieniowe wprowadzaj powoli
Jeżeli już na samym początku wymagania postawione względem siebie przerastają Cię, łatwiej zniechęcisz się do dokonania zmiany. Zaczynając małymi kroczkami łatwiej będzie Ci osiągać krótkoterminowe sukcesy i stopniowo podnosić poprzeczkę. Częste, ale małe sukcesy działają bardziej zachęcająco i motywująco. Narzucając sobie szybkie tempo zmian, np. postanawiamy z dnia na dzień zmienić cały swój jadłospis i przyzwyczajenia, łatwiej zniechęcić się, popełnić „błąd”, zwieść się sobą i nigdy już nie spróbować. Gratyfikacja płynąca z osiągania częstych sukcesów motywuje do dalszego działania. Dlatego warto zdecydować się na stawianie sobie małych wymagań na samym początku. Przykładowo: w pierwszym tygodniu postanawiamy zjadać 2 porcje warzyw lub owoców dziennie. W drugim tygodniu do tych dwóch dziennych porcji dokładamy jedno warzywo lub owoc zjedzone na surowo. I tak dalej.
Mówi się, że należy zjadać 5 porcji warzyw i owoców dziennie, czyli porcję do każdego posiłku. Upraszczając 5 porcji to około 400g warzyw i owoców dziennie. Nie każdy zjada 5 posiłków na dzień. Dlatego, ile właściwie to 400g warzyw i owoców? Średniej wielkości jabłko to około 180g i średnia obrana pomarańcza to 240g, czyli 420g owoców. Sporej wielkości papryka odpowiednio przygotowana do spożycia to 230g, obrana marchewka 60g, średni pomidor 170g, czyli 460g warzyw.
Staraj się spożywać warzywa i owoce w różnej postaci
Czasy, w których żyjemy, są już wystarczająco monotonne. Do swojego jadłospisu wprowadź więc trochę rozmaitości. Ułatwi Ci to spożywanie większej ilości warzyw. Katowanie się jedzeniem warzyw i owoców, za którymi niekoniecznie przepadasz jest bez sensu. Dlatego poeksperymentuj trochę. Nie lubisz surowego jabłka? Może do gustu przypadnie ci pieczone lub zakochasz się w musie jabłkowym? Nie cierpisz szpinaku? Spróbuj koktajlu owocowego z jego dodatkiem. Marchewka to nie Twoja bajka? Zdecyduj się na surówkę z tartego jabłka i marchewki. Nie ma co się zmuszać do jedzenia tego, czego naprawdę się nie lubi, ale warto spróbować różnych opcji.
Spożywanie warzyw i owoców w różnej formie może być także ciekawym urozmaiceniem dla tych, którzy je lubią. Czasami posiłki potrafią być tendencyjne i monotonne. Popadając z jedzeniem w rutynę łatwo odejść od zdrowych, wypracowanych nawyków.

Dodawaj warzywa do każdego posiłku
Nie ważne czy jesz ich 5 czy 3, a nawet 2. Do każdego posiłku dodawaj warzywa. Jak wspomniane w poprzednim punkcie – w różnej formie. Twórz warzywne pasty na kanapki, zajadaj surówki, dodawaj warzywa i owoce do kasz oraz makaronów, spróbuj jeść sałatki. Dodawanie warzyw oraz owoców do swoich posiłków zwiększa ilość witamin i minerałów w pożywieniu, a także ułatwia dotrzymywanie systematyczności swoich postanowień.
Spożywanie warzyw i owoców do każdego posiłku jest niezwykle ważne zwłaszcza dla dzieci, a także nastolatków. To one bardzo często o tym zapominają. Warto przypominać młodym osobom w swoim otoczeniu o tym, aby każdego dnia zjadały odpowiednią ilość warzyw oraz owoców, które zapewnią niezwykle potrzebne im wartości odżywcze.
Zmień słodkie, gazowane napoje na koktajle i soki
Słodkie, gazowane napoje zwykle zawierają bardzo dużo kalorii oraz cukru. Częste ich spożywanie jest niezwykle niebezpieczne dla zdrowia. Zdecydowanie lepiej przerzucić się na warzywno-owocowe koktajle oraz soki. Oczywiście można sięgnąć po kupne, ale również zrobić samemu. Jest to świetny pomysł na spożycie jednej dziennej porcji warzyw lub owoców. Oczywiście soki i koktajle często nie zawierają tylu wartości odżywczych co owoc oraz warzywo w swojej naturalnej formie, mają mniej błonnika, niektóre kupne soki charakteryzuje spora zawartość cukru.
Tak czy owak wybór owocowego tudzież warzywnego soku lub koktajlu to zdecydowanie lepsza opcja niż kolejny słodki, pełen cukru napój. Soki i koktajle to również pomysłowe rozwiązanie dla osób z większą awersją do warzyw i owoców.
Zamiast chipsów zdecyduj się na warzywo lub owoc
Towarzyskie spotkania w czasie pandemii należą raczej do rzadkości, natomiast, wieczorne serialowe i filmowe seanse, to wręcz codzienność. Kto w czasie relaksu przed ulubionym serialem lub filmem nie sięgnie po przekąskę? Pewnie wielu z nas podniosłoby teraz rękę i przyznało się do tego, że właśnie tak postępuje. Czemu by nie zamienić przekąsek pełnych tłuszczu, cukru i soli na warzywną lub owocową przekąskę wypełnioną witaminami i minerałami? Smaczne przekąski tego typu to np. warzywo na surowo z hummusem, surowy owoc, sałatka owocowa, słodki i gęsty koktajl, owoce na surowo z masłem orzechowym. Wszystkie wypisane opcje są niezwykle smaczne, odżywcze i nie zawierają zbyt wiele kalorii oraz zaliczają się do kolejnej dziennej porcji owoców i warzyw przybliżając nas do osiągnięcia celu – jedzenia większej ilości warzyw i owoców.
