Batat to warzywo nie do końca jeszcze popularne w Polsce. Wszyscy wiedzą o ich istnieniu, ale raczej nie są wykorzystywane na co dzień w kuchni. Pojawiają się na naszych stołach okazyjnie lub wtedy, kiedy wybieramy się do restauracji. Inna nazwa na bataty to słodkie ziemniaki, ponieważ w swej konsystencji bardzo je przypominają. Tak jak z tradycyjnych ziemniaków często przygotowuje się frytki, tak i z batatów można przygotować tą smaczną przekąskę. Frytki z batatów świetnie nadają się zarówno na filmową przekąskę, dodatek do dania lub przystawkę przed obiadem. Nieznacznie różnią się od tradycyjnych frytek z tradycyjnych ziemniaków. Trzeba umieć je przygotować! A poza tym są troszkę słodsze i mają inny kolor.
Frytki z batatów to o wiele lepszy pomysł na przekąskę niż te z tradycyjnych ziemniaków. A to dlaczego? Ponieważ bataty są po prostu zdrowsze! Posiadają duże ilości błonnika oraz witaminy A, większe ilości niż wszystkim znane ziemniaki. Bataty zapewnią nam o wiele więcej wartości odżywczych niż zwykły ziemniak. Kaloryczność batata i ziemniaka jest z kolei podobna.
Co będzie potrzebne do przygotowania frytek z batatów?
– 3 średniej wielkości bataty (trzy bataty powinny starczyć na porcję frytek dla 4-5 osób)
– 4 łyżki oleju roślinnego
– przyprawy: słodka papryka, ostra papryka, bazylia, curry. Po 1 łyżeczce każdej przyprawy
Sposób przygotowania frytek z batatów
1. Bataty obieramy ze skórki. Aby pokroić bataty w kształt frytek należy przeciąć je wzdłuż na pół, następnie na szerokość również na pół. Wycinamy paseczki na szerokość około 1cm. Jeśli frytki są za grube z którejś strony należy przeciąć je jeszcze na pół.
2. Pokrojone frytki płuczemy w zimnej wodzie. Następnie wkładamy je do naczynia z zimną wodą i odczekujemy 30-45 minut.
3. Osuszone frytki wkładamy do miski. Wlewamy do nich olej, który powinien pokryć powierzchnię każdej frytki, w tym celu należy je dokładnie wymieszać. Frytki przyprawiamy i mieszamy. Najwygodniej będzie to uczynić dłońmi.
4. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni Celsjusza.
5. Frytki układamy na blaszce pokrytej papierem dl pieczenia. Frytki nie powinny się dotykać.
6. W piekarniku umieszczamy blachę z frytkami. Po 20-25 minutach frytki powinny być gotowe.
Smacznego!