Przejściowe pory roku najbardziej poddają ludzki układ immunologiczny próbie. Osoby z niską odpornością narażone są na częste, ciężkie oraz długotrwale infekcje. Okresy przejściowe, takie jak wczesna wiosna, wczesna jesień, narażają człowieka na nagłe zmiany pogody, z czego wynikają liczne przeziębienia, zapalenia, wirusy. Osoby posiadające silną odporność są wstanie uchronić się przed tymi nieprzyjemnymi przejściami. Oczywiście o układ immunologiczny można prawidłowo zadbać, a tym samym poprawić jego funkcjonowanie. Silna odporność to w dużej mierze zasługa zdrowego stylu życia i dobrego odżywiania. Warto jednak wspomóc się sięgając po odpowiednie suplementy diety, które z pewnością wspomogą funkcjonowanie układu odpornościowego.
Czym jest obniżona odporność?
Odporność organizmu oznacza jego zdolności ochronne przed różnego rodzaju infekcjami, działaniem drobnoustrojów chorobotwórczych itp. Obniżona odporność oznacza, że układ immunologiczny nie funkcjonuje poprawnie. Nie jest on w stanie odpowiednio reagować na pojawiające się w organizmie szkodliwe bakterie oraz wirusy. Skutkuje to pojawianiem się częstszych infekcji, stanów zapalnych, złym samopoczuciem.
Z obniżoną odpornością należy walczyć. Robić to można przez poprawę stylu życia, lepsze odżywianie, dłuższy sen, ćwiczenia. Nie zawsze jednak zmiana przyzwyczajeń wystarcza. Często trzeba posiłkować się odpowiednim doborem suplementów diety, a nawet leków. We właściwym doborze oraz dawkowaniu tego rodzaju specyfików pomóc powinien lekarz. Bez konsultacji z lekarzem nie powinno się rozpoczynać przyjmowania suplementów diety.
Witamina C
Witamina C to pewnego rodzaju sztandarowy suplement diety. Witamina C odgrywa niesamowicie istotną rolę w funkcjonowaniu układu odpornościowego człowieka, dlatego suplementacja jej jest wielce rekomendowana.
Witamina C wzmacnia odporność i wspomaga ochronę organizmu przed takimi problemami jak przeziębienie lub grypa. Witamina ta nie wpływa w żaden konkretny sposób na organizm już zakażony jakiegoś rodzaju infekcją. Witamina C wykazuje za to silne działanie „zabezpieczające” organizm przed częstymi wpływami bakterii oraz wirusów.
Witaminę C stosować można przez cały rok, najbardziej potrzebna jest w momentach osłabienia organizmu, czyli np. przejściowych pór roku, narażeniu na złapanie przeziębienia lub grypy. Ze względu na to, że często nie wiemy, kiedy jesteśmy wyeksponowani na ryzyko zachorowania, układ immunologiczny wspierać można przez stosowanie witaminy C przez cały rok lub tylko w przejściowych okresach pór roku.
Witaminę C człowiek pozyskać może tylko z pożywienia lub stosując stosowne suplementy. Organizm ludzki nie wytwarza tej witaminy. Występuje ona za to, w dużej ilości, w pokarmach roślinnych. Bardzo dobrym źródłem witaminy C jest papryka, szpinak, jarmuż, brokuł, kalafior, porzeczka.

Witamina D
Na temat witaminy D popełniliśmy cały artykuł, do którego lektury serdecznie zapraszamy. Zawarte jest w nim wiele ważnych informacji na temat jej stosowania, jako suplementu diety. Teraz jednak postaramy się pokrótce wyjaśnić dlaczego suplementacja witaminy D jest ważna i w jaki sposób wspomaga ona układ odpornościowy człowieka.
Na niedobór witaminy D cierpi znakomita część społeczeństwa. Spowodowane jest to w pewnej mierze małą ilością zażywanego słońca oraz brakiem edukacji na temat jej ogromnego wpływu na organizm. Witamina D wpływa na pracę wielu układów w organizmie człowieka. Niezwykle ważna jest dla zachowania prawidłowej kondycji układu kostnego, ale to nie wszystko. Liczne badania wskazują na to, że witamina ta wzmacnia także układ odpornościowy. Jest niezwykle ważna dla osób, u których występują częste, nawracające ostre infekcje.
Witamina D wzmacnia układ odpornościowy na trzech płaszczyznach. Po pierwsze poprawia ona funkcjonowanie błon śluzowych, przez które najczęściej drobnoustroje przedostają się do organizmu. Witamina D pobudza także komórki oraz hormony do walki z drobnoustrojami chorobotwórczymi już znajdującymi się w organizmie.
Suplementację witaminy D, u osób dorosłych prowadzić należy od września do kwietnia lub nawet przez cały rok, jeżeli latem nadal nie spędzamy zbyt wielu czasu na słońcu. Dzieci oraz osoby starsze powinny zdecydować się na przyjmowanie suplementu witaminy D przez cały rok.

Probiotyki
Probiotyki często kojarzą się z tabletkami, które je się podczas przyjmowania antybiotyków oraz podczas wielu problemów z układem pokarmowym. Probiotyki to kultury bakteryjne odpowiedzialne za ochronę układu pokarmowego. Nie pozwalają one „osiedlać się” bakteriom w jelitach. Oprócz ochrony układu pokarmowego, probiotyki wykazują także silne działanie wspomagające pracę układu immunologicznego.
W układzie pokarmowym znajduje się ogromna ilość tkanki limfatycznej zwalczającej drobnoustroje chorobotwórcze przedostające się do jelit. Jeżeli błona śluzowa znajdująca się w ludzkich jelitach ma działać poprawnie, należy wspomóc jej funkcjonowanie przez odpowiednią dietę lub przyjmowanie stosownych probiotyków.

Kwasy omega
Wiadomo, że kwasy omega wpływają głównie na pracę układu nerwowego i odpowiedni rozwój mózgu. Jaką rolę odgrywają natomiast we wspieraniu odporności? Rolę kwasów omega, jako pomocnika układu immunologicznego, najlepiej ujmie sformułowanie „wyciszacz” niepożądanej sytuacji. Kwasy omega, kiedy w organizmie pojawi się już infekcja, z którą układ immunologiczny walczy, wspomagają jego działania. Kwasy omega przede wszystkim stopują rozprzestrzenianie się stanów zapalnych w organizmie. Dlatego są tak ważne dla osób z obniżoną odpornością. To u nich, o wiele częściej niż u człowieka z odpowiednio funkcjonującym układem immunologicznym, pojawiają się długie i dolegliwe infekcje oraz stany zapalne. Dodatkowo te nienasycone kwasy tłuszczowe wspierają nasz układ sercowo-naczyniowy, poprawiają pamięć a także zmniejszają ryzyko wystąpienia zaburzeń lękowych czy depresji. Warto zatem zatroszczyć się o świadome włączenie ich do codziennej diety, żeby uniknąć ryzyka niedoboru kwasów omega.
Suplementacja kwasów omega pomaga zwalczać stany zapalne pojawiające się w organizmie. Oprócz tego wpływa na prawidłowy rozwój mózgu i całego układu nerwowego. Kwasy omega są niezwykle ważne w diecie każdego człowieka, ale zwłaszcza dzieci.
Suplementy kwasów omega, w razie takiej potrzeby, należy przyjmować przez cały rok. Najlepiej jednak w tej kwestii skonsultować się z lekarzem.

Witamina E
Cudowne działanie witaminy E znane jest szczególnie w kosmetyce. Ma też wiele zalet jako pomocnik układu odpornościowego. Wiadomo, że witamina ta jest doskonałym antyoksydantem. Wolne rodniki działają na organizm człowieka nie tylko od zewnątrz. Wszystkie komórki budujące organizm padają ofiarom ich szkodliwego działania. Witamina E wykazując działanie antyoksydacyjne zwalcza działanie wolnych rodników, dzięki czemu zapobiega występowaniu licznych stanów zapalnych. Dodatkowo spowalnia procesy starzenia komórek.
Witamina E w pożywieniu występuje głównie w orzechach oraz olejach z nich uzyskiwanych. Spożywanie witaminy E może poprawić nie tylko funkcjonowanie układu immunologicznego, ale także ogólne samopoczucie, wygląd włosów, paznokci oraz skóry.

Witaminy z grupy B
Witaminy B to bardzo różnorodna grupa witamin wpływających na różne aspekty zdrowia. W tym punkcie zajmiemy się głównie witaminą: B6, B9 oraz B12.
Witamina B6 jest bardzo istotną witaminą dla organizmu ludzkiego. To ona bierze udział w wielu niezwykle ważnych procesach biochemicznych odbywających się w każdym ciele ludzkim. Przede wszystkim bardzo ważna jest ona do przebiegu procesu metabolicznego wielu wartości odżywczych, takich jak węglowodany, tłuszcze, białka, związki azotowe. Witamina B6 odpowiada także za prawidłową syntezę niektórych hormonów. Co należy podkreślić uczestniczy ona w wytwarzaniu czerwonych krwinek.
Jej niedobór powoduje pogorszenie stanu zdrowia człowieka, co jest wynikiem także spadku odporności. Dlatego osoby z niepoprawnie funkcjonującym układem odpornościowym powinny upewnić się, że nie powoduje tego niedobór witaminy B6.
Witamina B9, szerzej znana jako kwas foliowy to witamina ogromnie ważna głównie dla kobiet w ciąży. Suplementację witaminy B9 powinny prowadzić także osoby starsze. Witamina ta, podobnie jak witamina B6 bierze udział w wytwarzaniu hemoglobiny. Jej niedobór może więc skutkować niedokrwistością. Niedokrwistość zwiastuje bardzo obniżoną odporność. Dlatego osoby z tym schorzeniem powinny rozpocząć spożywanie odpowiednich suplementów, zgodnie z zaleceniami lekarza.
Dla wegan i wegetarian ważna jest suplementacja witaminy B12. Jest to jednak witamina istotna dla odpowiedniego funkcjonowania organizmu każdego człowieka. Znajduje się ona głównie w pokarmach odzwierzęcych, nie tylko, ale głównie. Tak jak wcześniej wspomniane witaminy z grupy B, witamina B12 odpowiada za wytwarzanie hemoglobiny oraz syntezę białek, tłuszczy oraz węglowodanów, a także niektórych hormonów. Po tym krótkim wstępie, szybko widać jak ważna jest ona dla właściwej pracy całego organizmu. Odpowiada ona za kluczowe procesy odbywające się w nim. Skutki odpowiadające niedoborowi witaminy B12 powodują między innymi obniżenie odporności oraz pogorszenie samopoczucia.

Cynk
Cynk bierze udział w działaniu ogromnej ilości enzymów w organizmie (około 300). Jego niedobór silnie odbija się na zdrowiu, głównie funkcjonowaniu układu immunologicznego. Cynk odgrywa bardzo ważną role w tworzeniu oraz dojrzewaniu limfocytów T. Limfocyty T mają największe znaczenie dla układu odpornościowego. To właśnie limfocyty odpowiedzialne są za zwalczanie infekcji pojawiających się w organizmie. Dlatego odpowiednia ilość cynku w organizmie jest bardzo ważna dla silnej odporności.
Dorosła osoba powinna spożywać dziennie aż od 5 do 15 mg cynku. Dzieci natomiast od 3 do 5 mg na dobę.
