Każdy czasem potrzebuje „kopa” energii, żeby rozpocząć dzień, wykonać efektywny trening lub odżywić się po już odbytym wysiłku fizycznym. Dlatego opracowaliśmy przepis na bardzo smaczne, wegańskie batony proteinowe o smaku wanilii z odrobiną wiórków kokosowych. Baton jest dość słodki, ma delikatną konsystencję i poważnie „daje kopa” do działania. Każdy baton jest bardzo syty, dlatego tworzy idealną przekąskę w ciągu dnia.
Składniki potrzebne do przygotowania wegańskiego batona proteinowego
– 120g daktyli
– 2 banany
– 80g oleju kokosowego
– 80g wegańskiej odżywki białkowej (może być waniliowa lub bez dodatku smakowego)
– ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego (jeżeli dodaliśmy odżywkę bez dodatku smakowego)
– 1 łyżka stołowa wiórków kokosowych
Jak przygotować wegański baton proteinowy?
1. Daktyle moczymy w wodzie przez całą noc.
2. Do miski wrzucamy osuszone daktyle i blendujemy. Dodajemy banany, ponownie blendujemy.
3. W rondelku zagrzewamy olej kokosowy. Dodajemy do niego wegańską odżywkę i mieszamy do całkowitego połączenia składników. Gotowy roztwór wlewamy do daktyli i bananów.
4. Całość dokładnie mieszamy, następnie dodajemy ekstrakt waniliowy i wiórki kokosowe. Wszystko dokładnie mieszamy
5. Masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki lub układamy na tacy, także pokrytej papierem do pieczenia, pojedynko uformowane przez nas batony.
6. Batony należy przechowywać w lodówce minimum przez 2h. Kiedy stwardnieją będą gotowe do spożycia!
Smacznego!