Lunch w pracy powinien być pożywny, powinien dawać nam dużo energii i przede wszystkim powinien być to syty posiłek. W przygotowywaniu lunchów do pracy najgorsze jest ciągłe wymyślanie, nikt raczej nie chce jeść przez 5 dni tego samego. Dlatego przygotowaliśmy 5-dniowy lunchowy wegański jadłospis. W poniższym artykule znajduje się 5 przepisów na wegański lunch do pracy, szkoły, na uczelnię. Uwzględniliśmy w spisie wariant obiadów na zimno (nie każdy ma możliwość podgrzania obiadu w pracy), na słodko, wytrawnie i przede wszystkim zdrowo!
Zapraszamy! Może odnajdziecie długotrwałą inspirację.
Wegańska sałatka z kaszą i tofu
Ta sałatka powinna starczyć na obiad dla 4 osób. Jeżeli więc szykujesz lunch dla większej ilości ludzi, podążaj za przepisem. Jeżeli robisz lunch tylko dla siebie, zmniejsz ilość składników lub ciesz się pyszną i pożywną sałatką przez dłuższy czas!
Wegańska sałatka z tofu, na którą przepis znajdziecie poniżej, to bardzo syte danie. Jest lekkie, nie ciąży w układzie pokarmowym, dzięki czemu nie doprowadza do uczucia rozleniwienia. Czas przygotowania tego dania to około 15-20 minut.
Co będzie potrzebne do przygotowania wegańskiej sałatki z kaszą i tofu?
– 220g mix sałat
– 100g kaszy bulgur
– 200g ugotowanej ciecierzycy
– 1 cukinia
– 1 papryka
– 180g wędzonego tofu
– 10 pomidorków koktajlowych
– przyprawy: curry, pieprz, oregano
Sposób przygotowania wegańskiej sałatki z kaszą i tofu
1. Ugotuj kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Cukinię pokrój na średniej wielkości kosteczkę, uczyń to samo z papryką i tofu.
3. Ugotowaną ciecierzycę (lub konserwową) podsmaż na suchej patelni. Kiedy będzie ładnie zarumieniona, dodaj cukinię, paprykę oraz tofu. Do całości dolej łyżkę oleju roślinnego. Wymieszaj.
4. Do jedzenia na patelni dodaj przyprawy, wedle własnego uznania i preferencji. Często mieszaj.
5. Ugotowaną kaszę wsyp do dużej miski i wymieszaj z sałatą. Podsmażone warzywa i tofu przesyp do tej samej miski.
6. Dorzuć pokrojone pomidorki koktajlowe. Całość dokładnie wymieszaj.
Sałatka może stać w lodówce 2 dni. Spożywać ją można na zimno oraz na ciepło. Smacznego!
Wegańskie placuszki buraczane
Wegańskie placuszki buraczane jeść można na słodko, wytrawnie, na ciepło i na zimno. Są niezwykle syte, ale tym samym lekkie. Znakomicie komponują się ze szpinakiem i wegańskim serem z orzechów nerkowca (przepis na wegański ser z orzechami nerkowca) oraz odrobiną wegańskiej słodkiej musztardy. Na słodko można je podawać z wegańskim kremem czekoladowym lub owocami. Mieszczą się do przenośnego lunchbox.
Czas przygotowania to ok. 20 minut.
Co będzie potrzebne do przygotowania placuszków buraczanych?
– 1 burak
– 1 banan
– 3 łyżki mąki (typ 550)
– ½ łyżki oliwy z oliwek
– ulubione dodatki
Sposób przygotowania wegańskich placuszków buraczanych
1. Obierz buraka i banana.
2. Buraka zetrzyj na tace z małymi oczkami. Banana rozgnieć za pomocą widelca. Oba dokładnie wymieszaj w jednej misce.
3. Do tej samej miski dodaj mąkę i oliwę. Całość dokładnie wymieszaj.
4. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju do smażenia. Za pomocą łyżki rozprowadź ciasto na patelni, tworząc małe kółka.
5. Placuszki zmaż do momentu zarumienienia.
Placuszki są bardzo pożywne. W lodówce mogą poleżeć 2 dni.

Warzywa z hummusem
Warzywa z hummusem to niezwykle popularna przekąska wsród wegan. Jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, jest zdrowa, smaczna i lekka. Perfekcyjny wybór na zabiegany dzień pełen pracy.
Czas przygotowania to 10-15 minut, zakładając, że hummus mamy kupny 😉
Co będzie potrzebne do przygotowania warzyw z hummusem?
– 100g hummusu
– 1 mała marchewka
– 1 papryka
– ½ kalarepy
– ½ ogórka
Sposób przygotowania warzyw z hummusem
1. Wszystkie warzywa obierz i pokrój w podłużne prostokąciki.
2. Do lunchboxa zapakuj hummus oraz pokrojone warzywa .
Gotowe! Szybko, wegański i smacznie.
Owocowe smoothie
Smoothie to idealny pomysł na lunch w ciepły letni dzień lub wtedy, kiedy po prostu wiesz, że nie zdążysz przekąsić nic innego. Ten przepis, to przepis na wyjątkowo syte, zdrowe i gęste smoothie. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, ale efekty są niesamowite. Jeżeli chcesz poznać więcej przepisów na pyszne smoothie zapraszamy do wcześniejszego wpisu na naszej stronie (link do artykułu o Smoothie bowl).
Czas przygotowania (razem z czasem czekania na to żeby smoothie zgęstniało) to 20 minut.
Co będzie potrzebne do przygotowania owocowego smoothie?
– 300 g jogurtu kokosowego
– 1 łyżeczka nasion chia
– 200 g mrożonych truskawek
– 100 g malin
– 1 duży banan
– opcjonalnie łyżeczka cukru
Sposób przygotowania owocowego smoothie
1. Do blendera przekładamy wegański jogurt i wrzucamy nasiona chia. Blendujemy.
2. Do blendera wrzucamy owoce. Blendujemy razem z jogurtem i nasionami chia.
3. Gotowe smoothie odstawiamy na 15 minut do lodówki.
Gotowe!

Proteinowa jaglanka z truskawkami
Płatki jaglane są bardzo zdrowe i syte, podawane z wegańską odżywką białkową i owocami stworzą idealny lunch dla osoby aktywnej fizycznie. Siłownia po pracy lub zajęciach? To nie problem. W mniej niż 15 minut uzyskasz pożywny lunch, który możesz zapakować ze sobą do pracy, szkoły, na uczelnię lub wycieczkę.
Co będzie potrzebne do przygotowania proteinowej jaglanki z truskawkami?
– 250 g płatków jaglanych
– 0,5 l mleka roślinnego
– 30 g wegańskiej odżywki białkowej
– 50 g obranych i pokrojonych truskawek
Sposób przygotowania proteinowej jaglanki z truskawkami
1. W garnuszku podgrzej mleko roślinne. Kiedy jego temperatura urośnie, wrzuć płatki jaglane. Gotuj do zgęstnienia.
2. Kiedy jaglanka troszkę zgęstnieje, zdejmij ją z palnika i dosyp wegańskiej odżywki białkowej. Dokładnie wymieszaj
3. Gotową jaglankę przełóż do przenośnego pojemniczka i udekoruj truskawkami lub innymi owocami. Wybór należy do ciebie!
Smacznego!