Każdego roku coraz więcej osób podejmuje decyzję o przejściu na weganizm. Weganizm może w znacznym stopniu poprawić jakość naszego życia – przynieść korzyści zdrowotne, a także zmniejszyć stopień degradacji naszego środowiska, poprzez bardziej wydajne sposoby korzystania z naszych ziemskich zasobów.
Jest wiele powodów, dla których można zdecydować się na wegański styl życia. Myśląc o przejściu na weganizm, ważne jest, aby zastanowić się nad powodami, dla których ten styl życia przemawia do Ciebie. Duża zmiana jest łatwiejsza do utrzymania, jeśli całym sercem wierzysz w swoją decyzję.
W kulturze konsumpcyjnej, w której żyjemy dzisiaj, okazujemy wsparcie pieniędzmi, a każdy dokonany przez nas zakup jest jak głos poparcia. Kiedy kupujemy produkty komercyjne, nasze pieniądze głosują na poparcie nie tylko produktu, ale także praktyk i moralności danej firmy. Z tego powodu ważne jest, aby być świadomym konsumentem i każdą wydaną złotówką wspierać to, w co się wierzy.
Korzyści zdrowotne wynikające z diety roślinnej
Dieta wegańska może być jednym z najzdrowszych sposobów na życie. Diety roślinne powinny zawierać dużo świeżych owoców i warzyw, produktów pełnoziarnistych, fasoli, roślin strączkowych, orzechów i nasion. Ponieważ diety wegańskie często w dużej mierze opierają się na tych zdrowych produktach, są one zazwyczaj bogatsze w witaminy, minerały, fitochemikalia i błonnik. Zdrowa dieta wegańska jest bogata w witaminy B1, C i E, kwas foliowy, magnez i żelazo, a jednocześnie ma niską zawartość cholesterolu i tłuszczów nasyconych.
Dieta wegańska oparta na roślinach może zmniejszyć ryzyko zachorowania na:
1. Cukrzycę typu 2
2. Chorobę sercowo-naczyniową
3. Chorobę niedokrwienną serca
4. Nadciśnienie
5. Udar mózgu
6. Otyłość
7. Niektóre nowotwory, w tym rak prostaty i okrężnicy
Dieta wegańska może być zdrowa dla każdego w każdym wieku, w tym dzieci, kobiety w ciąży i karmiących piersią oraz dla osób starszych. Ważne jest, aby pamiętać, że weganie muszą zwracać szczególną uwagę na swoją dietę, aby uniknąć niedoborów określonych składników odżywczych. W dobrze zaplanowanej diecie wegańskiej ryzyko niedoborów jest niewielkie . Aby uzyskać więcej informacji na temat odżywiania wegańskiego przejdź tutaj.

Wpływ na środowisko i korzystanie z zasobów naturalnych
Był czas w naszej ewolucji, kiedy jedzenie mięsa było niezbędne do naszego przetrwania. W rzeczywistości jest to jeden z powodów, dla których dzisiaj tu jesteśmy! Jednak nasze środowisko nie będzie w stanie dłużej podtrzymywać naszego obecnego poziomu produkcji żywności. W 2010 roku ONZ opublikowała raport zachęcający do globalnego odejścia od produktów zwierzęcych.
Hodowla i karmienie zwierząt przeznaczonych na ubój to niezwykle nieefektywne wykorzystanie naszych zasobów naturalnych. Zwierzęta hodowane do produkcji żywności są karmione praktycznie połową wszystkich upraw na świecie . Wraz ze wzrostem populacji potrzebujemy coraz większej powierzchni rolniczej. 60% światowego wylesiania wynika z przekształcania gruntów na grunty rolne, z których znaczna część jest wykorzystywana do wypasu bydła. Szacuje się, że 14% światowej populacji (ponad 850 000 000 ludzi) cierpi z powodu niedożywienia, podczas gdy my nadal marnujemy cenne grunty rolne i zasoby do produkcji produktów zwierzęcych, uzyskując w ten sposób tylko ułamek potencjalnej wartości kalorycznej. Kontynuowanie takiego zarządzania naszymi zasobami naturalnymi jest po prostu nie do utrzymania.
Prowadzenie wegańskiego stylu życia przyczynia się do mniejszego zanieczyszczenia powietrza i zdecydowanie mniej eksploatuje nasze zasoby naturalne, ponieważ wymaga mniej ziemi, paliw kopalnych i wody. Szacuje się, że do 2050 r. światowa populacja osiągnie 9 miliardów, powszechny ruch w kierunku wegańskiego stylu życia jest najskuteczniejszym sposobem zmniejszenia presji na nasze środowisko i może mieć kluczowe znaczenie dla naszego przetrwania, jako gatunku.
Przemysł mięsny
Życie zwierząt hodowanych przeznaczonych rzeź jest co najmniej nędzne. Zwierzęta trzymane są w pomieszczeniach, w których nie ma miejsca do poruszania się, otoczenie jest brudne, a powietrze gęste od zapachu amoniaku i odchodów
Koncentrując się na zysku i w myśl hasła „czas to pieniądz” rzeźnie przetwarzają jak najwięcej zwierząt. Linie produkcyjne często poruszają się tak szybko, że metody zabijania zwierząt rzadko są skuteczne i powodują wiele cierpienia i bólu. Ze względu na szybki czas przetwarzania wiele zwierząt wciąż żyje, jest przerażonych i odczuwa niewyobrażalne ilości bólu podczas oskórowania, oparzenia i rozczłonkowania.
To rutynowe praktyki – miliony zwierząt znoszą to okrucieństwo i tortury każdego dnia, nie tylko zwierzęta cierpią. Również pracownicy rzeźni są narażeni na ogromne ryzyko. Bydło często waży ponad tonę i często szarpie, kopie, co naraża pracowników na poważne niebezpieczeństwo.
Przemysł mleczarski
Z powodu długiego czasu spędzonego w tych okropnych warunkach życie zwierząt produkcyjnych jest tak samo złe, jeśli nie gorsze, niż zwierząt hodowanych na rzeź. Ponownie nacisk kładziony jest na zysk – minimalizując ilość miejsca i czasu potrzebnego do uzyskania produktów mlecznych.
Aby utrzymać produkcję mleka, krowy mleczne muszą być wielokrotnie i przymusowo sztucznie zapładniane. Po urodzeniu cielęta są odbierane matkom w ciągu 24-72 godzin. Im szybciej, tym lepiej, bo relacje między matkami a ich cielętami z czasem się umacniają, a rozłąka jest dla obu zwierząt wyjątkowo stresująca. Mleko wyprodukowane dla cieląt jest zbierane do spożycia przez ludzi, a cielęta karmione są zamiennikiem mleka w proszku. Cielęta urodzone z krów mlecznych są wykorzystywane do różnych celów w zależności od płci. Przemysł cielęciny jest bezpośrednim produktem ubocznym przemysłu mleczarskiego.
Chociaż naturalna długość życia krów może przekraczać 20 lat, większość krów mlecznych jest zabijana w wieku 4 lat i sprzedawana jako wołowina. Długość życia krowy mlecznej przed ubojem zależy od jej zdolności do produkcji mleka. 90% krów mlecznych zabijanych jest z przyczyn takich jak niepłodność, zapalenie sutka (zakażenie 1 lub więcej wymion), kulawizny i niski poziom produkcji.

Przemysł jajeczny
Kurczaki są hodowane selektywnie, albo do produkcji jaj, albo na ubój. Pisklęta hodowane do produkcji jaj są rozdzielane według płci. Samice stają się kurami znoszącymi jaja, podczas gdy pisklęta płci męskiej są bezużyteczne do produkcji jaj i nie mogą być wykorzystywane do produkcji mięsa, więc są zabijane natychmiast po wykluciu. Kury nioski trzymane są w małych, przepełnionych klatkach, czasami z tak małą ilością miejsca, że zwierzę nie może się nawet obrócić. Kurczęta wolne od klatek są często trzymane w dużych magazynach, które są tak zatłoczone, że zwierzęta są pozbawione dziobów, aby zapobiec kanibalizmowi w stadzie.
Podczas gdy kurczęta mogą żyć dłużej niż 10 lat, kury nioski są ubijane w wieku od 2 do 2,5 lat, ponieważ wtedy produkcja jaj zaczyna spadać.
Niezależnie od obaw o okrucieństwo wobec zwierząt w fermach przemysłowych, przy rozpatrywaniu dobrostanu zwierząt pojawia się jeszcze jedna kwestia. Czy powinniśmy w ogóle traktować zwierzęta jak towar? Czy jako ludzie zastrzegamy sobie prawo do wykorzystywania zwierząt tak, jak nam się podoba? Wielu wegan uważa, że nie. Nie musimy już polegać na zwierzętach, jeśli chodzi o jedzenie lub ubranie, więc wydaje się, że nadal stawiamy nasze pragnienia i apetyty ponad życie innych żywych stworzeń.
Argumenty stojące na weganizmem
1. Stosowanie diety roślinnej jest zdrowe dla naszego organizmu i środowiska.
2. W dzisiejszych czasach po prostu nie potrzebujemy produktów zwierzęcych do tworzenia ubrań czy zbudowania schronienia.
3. Obecnie marnujemy ogromne ilości zasobów, wykorzystując je do wspierania wzrostu liczby zwierząt hodowlanych, które później zamierzamy zabić. Są to zasoby, które można by wykorzystać do nakarmienia niedożywionych ludzi na świecie i które mogłyby być częścią rozwiązania problemu głodu.
4. Sytuacja zmieniła się drastycznie od czasów pradawnych łowców-zbieraczy. Obecnie produkujemy tak ogromną ilość produktów zwierzęcych, że dziesiątkujemy nasze zasoby naturalne i niszczymy nasze środowisko. Powszechny weganizm ma obecnie fundamentalne znaczenie dla naszego przetrwania jako gatunku.