Większość ludzi będących na diecie wegańskiej miało okazję zjeść guacamole, ale jak przygotować jego najlepszą wersję? Idealne guacamole polega na zachowaniu odpowiedniej równowagi. Od wyboru składników po sposób ich mieszania, wskazówki znajdujące się poniżej pomogą Ci przygotować guacamole, który za każdym razem będzie konkurować z Twoją ulubioną meksykańską restauracją.
Wybierz idealne awokado

Wykorzystuj tylko dojrzałe awokado
Jeśli nie możesz znaleźć w sklepie żadnych dojrzałych awokado, będziesz musiał przesunąć swoje plany dotyczące przygotowania guacamole o kilka dni. Istnieje wiele sposobów na przyspieszenie tego procesu , na przykład umieszczenie ich na kilka dni w papierowej torbie z bananem. Z drugiej strony, jeśli masz dojrzałe awokado, ale nie jesteś jeszcze na to gotowy na przygotowanie guacamole, włóż je do lodówki.
Używaj świeżych składników
Guacamole przygotowane z suszonych ziół i sproszkowanego czosnku nigdy nie smakuje tak dobrze, jak te zrobione ze świeżych warzyw! Zmiel trochę cebuli i czosnku, posiekaj pęczek świeżej kolendry, a na koniec polej sokiem wyciskanym własnoręcznie z limonki.

Nie bój się odrobiny pikanterii
Guacamole polega na łączeniu kilku prostych smaków, aby stworzyć coś wyjątkowego – maślane awokado, cierpki czosnek i cebula, kwaśny sok z limonki, zielna kolendra i ostra papryka. Nawet jeśli nie lubisz pikantnych potraw, powinieneś dodać szczyptę pieprzu cayenne lub mielonej papryki, aby wydobyć inne smaki.
Użyj dużo soli

Jak najlepiej zmielić awokado?
Robot kuchenny może przyspieszyć pracę, jeśli się spieszysz, ale pamiętaj, że te ostrza zmiażdżą twoje składniki. Zetrzyj awokado ręcznie widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków, aby uzyskać bardziej mięsiste guacamole o bardziej bogatym smaku.
Wyczuj odpowiedni moment na przygotowanie guacamole
Chociaż istnieją sposoby, aby guacamole nie brązowieło , tak na prawdę niewiele możesz zrobić. Najlepszym rozwiązaniem jest wcześniejsze przygotowanie wszystkich składników — siekanie cebuli, czosnku, pomidorów itp. — i dodanie awokado na samym końcu.
Zachowaj zielony kolor guacamole
Jeśli musisz zrobić guacamole z wyprzedzeniem, ważne jest to aby nie zbrązowiało ono przed spożyciem. Uszczelnij go plastikiem, można go również zalać wodą. Nie martw się — niczego nie zepsujesz, a po prostu na koniec wylejesz soki, gdy guacamole będzie gotowe do jedzenia.

Co będzie potrzebne do przygotowania guacamole?
- 2 dojrzałe awokado
- 1/4 łyżeczki soli do smaku
- 1 łyżka świeżego soku z limonki lub cytryny (najlepiej świeżo wyciskany)
- 2-4 łyżki mielonej czerwonej cebuli lub cienko pokrojonej zielonej cebuli
- 1-2 serrano (lub jalapeño) chili (zmielone)
- 2 łyżki kolendry (drobno posiekane)
- Szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1/2 dojrzałego pomidora , posiekanego (opcjonalnie)
- Plastry czerwonej rzodkiewki
- Chipsy, nachosy
Sposób przygotowania guacamole
- Awokado przekrój na pół I usuń dół. Następnie natnij wnętrze awokado tępym nożem i wyciągnij miąższ łyżką, a następnie umieść w misce.
- Za pomocą widelca zetrzyj awokado. (Nie przesadzaj! Guacamole powinno mieć gęstą konsystencję.)
- Posyp solą i polej sokiem z limonki (lub cytryny). Kwas w soku z limonki zapewni równowagę w bogactwie smaków i pomoże opóźnić brązowienie awokado. Dodaj posiekaną cebulę, kolendrę, czarny pieprz i chili. Pamiętaj, że wiele z tych dodatków dodaję się dla smaku ze względu na różnorodność świeżych składników.
- Jeśli robisz guacamole na kilka godzin przed spożyciem, umieść plastikową folię na powierzchni guacamole i dociśnij, aby ją przykryć I zapobiec dotarciu do niej powietrza. (Tlen w powietrzu powoduje, że guacamole zmienia kolor na brązowy.) Udekoruj plasterkami czerwonej rzodkiewki lub paskami jigama. Podawaj z wybranymi w sklepie chipsami tortilla/nachos lub zrób własne domowe chipsy.