Wegańskie kosmetyki ,suplementy ,przepisy ,porady, dieta

Spis treści

Jak można zauważyć, trend związany z weganizmem prężnie rozwija się w Polsce i na świecie. W Polsce sprzedaż wegańskich artykułów spożywczych, takich jak zamienniki mleka i mięsa, wzrosła o ponad 40% na przestrzeni ostatniego roku, zgodnie z danymi udostępnionymi przez GfK Polonia, zajmującej się badaniami rynku konsumenckiego. Z kolei niedawny raport brytyjskiej sieci supermarketów Sainsbury dotyczący przyszłości żywności przewiduje, że do 2025 r. 25% populacji tego kraju będzie weganami lub wegetarianami.

Skąd takie zainteresowanie tym rodzajem diety? Troska o zdrowie to jeden powód, świadomość ekologiczna to kolejny. Brytyjskie Towarzystwo Wegańskie twierdzi, że dieta roślinna może znacznie przyczynić się do zmniejszenia śladów węglowych znajdujących się w żywności (nawet o 50%). Z kolei w maju jedna z najlepszych nowojorskich restauracji, Eleven Madison Park, ogłosiła, że jej menu będzie prawie całkowicie wegańskie.

Być może zastanawiasz się, jak wina wpisują się w tę filozofię, która sprzeciwia się jedzeniu mięsa, nabiału i jajek oraz stara się unikać wykorzystywania zwierząt. Przecież to tylko sfermentowany sok winogronowy, prawda? Czy to nie sprawia, że wino jest automatycznie wegańskie? Cóż, niekoniecznie.

Oto, co musisz wiedzieć na temat wegańskiego wina

Niektórzy winiarze nadal używają tradycyjnych środków klarujących pochodzenia zwierzęcego, takich jak białka jajek, żelatyna lub kazeina (pochodząca z mleka), aby klarować płyn, zmniejszyć jego gorycz lub związać i wyekstrahować nadmiar tanin w czerwonych winach, pozostawiając je bardziej miękkie. Środki te są usuwane przed butelkowaniem, ale ich stosowanie sprawia, że niektóre wina nie wpisują się w kanon produktów wegańskich.

Obecnie do klarowania wina coraz częściej stosuje się alternatywy tj. bentonit, który nie jest pochodzenia zwierzęcego. Jednak wciąż trudno jest określić, które wina używają wegańskiej metody filtrowania, ponieważ ani UE, ani Stany Zjednoczone nie wymagają, aby składniki lub procesy produkcji wina były szczegółowo wymienione na etykietach. To, że wino jest organiczne, biodynamiczne, naturalne lub koszerne, nie oznacza, że jest również wegańskie.

Wskazówka: jeśli na przedniej lub tylnej etykiecie jest napisane, że wino jest nieoczyszczone, jest ono przyjazne weganom.

Oznaczenia wegańskiego wina

Rosnące zainteresowanie wegan winami, zainspirowało wytwórnie win do certyfikowania swoich trunków jako wegańskie, uprawniając je do umieszczania oficjalnego znaku towarowego na tylnych etykietach. Jednym z przykładów może być czołowa winnica w Oregonie, która pisze o tym w ten sposób: „ponieważ dla tak wielu osób ważne jest, aby upewnić się, że nasze wina nie zawierają produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, oznaczamy je specjalnym symbolem, który jest tego gwarancją”.

Mimo wszystko, jest tutaj jedne duży haczyk. Definicja wina wegańskiego jest niejasna, a certyfikacja obejmuje tylko to, co dzieje się z winem po zebraniu winogron. Warto wspomnieć, że Europejska Unia Wegetarian nie nadaje swojej etykiety „V” butelkowanym winom zapieczętowanym woskiem pszczelim. Zaświadcza również, że producenci bardzo często nawożą winorośle nawozem zwierzęcym, czemu sprzeciwiają się ci, którzy wyznają szerszą filozofię wegańską. Takie tradycyjne praktyki biodynamiczne (np. zakopywanie krowiego rogu wypełnionego obornikiem), uważane są za niewegańskie. Przez co sam proces filtracji (nawet jeżeli jest wegański) nie gwarantuje otrzymania oficjalnego certyfikatu.

Wegańskie wino w praktyce

Kilka restauracji zaczyna identyfikować na swoich listach wina przyjazne weganom za pomocą jakiegoś symbolu (takiego jak zielony liść, a czasem po prostu litery V lub określenie Veg). Dobrym przykładem może być restauracja Gautier Soho w Londynie, która w czerwcu przekształciła swoje menu na całkowicie wegańskie, oferuje wyłącznie wina wegańskie.

Nie musisz posiadać tajemnej, skomplikowanej wiedzy, aby dopasować wegańskie wino do posiłku roślinnego . Risotto z grzybami sprawdza się równie dobrze z wegańskim pinot noir, jak z tradycyjnym.

Istnieją dwie główne zasady. Ponieważ jedzenie wegańskie nie zawiera masła ani tłuszczu zwierzęcego, wina z mniejszą zawartością dębu, alkoholu i garbników wydają się najbezpieczniejszym wyborem.

Konsystencja i metody gotowania są bardzo ważne. Pieczone buraki lub kapusta z grilla doskonale smakują z czerwonymi winami.

Aby zmienić siebie i świat w jakim żyjemy nie potrzeba wiele. Jest to zmiana, której warto dokonać i do której warto przekonywać innych. Na prawdziwie zdrowy tryb życia składa się wiele czynników. To co powszechnie nazywane jest zdrowym stylem życia to odpowiednia dieta, aktywność fizyczna, świadomy konsumpcjonizm i dbanie o planetę, na której żyjemy. Choć wydawać by się mogło, że wiąże się to z trudem pochłaniającym wiele godzin, to wcale tak nie jest. Chcemy pokazać Tobie czym kierować się, aby małymi kroczkami osiągać cel funkcjonowania w zgodzie z naturą i samym sobą.

Nie skupiamy się na trudnych do osiągnięcia i nagłych zmianach ale prostych sposobach tworzenia nowego, zdrowego „ja”.

Co warto wiedzieć o świecie Wege?

Wegetarianizm i weganizm to dla wielu osób nowe lub zagadkowe pojęcia. Dlatego przygotowaliśmy odpowiedzi na kilka pytań, które pojawiają się najczęściej. Jeżeli chcesz znaleźć odpowiedź na nurtujące Ciebie pytania, koniecznie odwiedź naszą zakładkę FAQ.