Wegańskie kosmetyki ,suplementy ,przepisy ,porady, dieta

Owoce i warzywa sezonowe w październiku w Polsce

Spis treści

Październik to miesiąc, w którym jesień rozkwita pełnią kolorów, a natura obdarza nas obfitością sezonowych owoców i warzyw. To czas, kiedy na talerzach królują dynie, jabłka, gruszki, buraki, kapusta i wiele innych skarbów jesieni. W tym wpisie przyjrzymy się bliżej, które produkty są najlepsze w październiku, jak je wykorzystać w kuchni, a także podzielimy się kilkoma inspirującymi przepisami.

Składniki potrzebne do przepisu

Sezonowe owoce w październiku

Sezonowe warzywa w październiku

Opis dotyczący przygotowania posiłku krok po kroku

1. Sałatka z buraków, jabłek i orzechów

  1. Składniki:
    • 2 średnie buraki
    • 2 jabłka
    • Garść orzechów włoskich
    • Sok z jednej cytryny
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • Sól i pieprz do smaku
  2. Przygotowanie:
    • Buraki ugotować lub upiec, a następnie obrać i pokroić w cienkie plasterki.
    • Jabłka obrać i pokroić w plasterki.
    • W misce wymieszać buraki, jabłka i orzechy.
    • Polać sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, doprawić solą i pieprzem.
    • Delikatnie wymieszać i odstawić na 10 minut przed podaniem.

2. Krem z dyni

  1. Składniki:
    • 1 mała dynia Hokkaido
    • 1 duża cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 litr bulionu warzywnego
    • 200 ml mleka kokosowego
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
  2. Przygotowanie:
    • Dynię umyć, przekroić, usunąć nasiona i pokroić w kostkę.
    • Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać.
    • W dużym garnku rozgrzać oliwę z oliwek, dodać cebulę i czosnek, smażyć do zeszklenia.
    • Dodać dynię i smażyć przez kilka minut.
    • Zalać bulionem warzywnym, gotować do miękkości dyni (około 20 minut).
    • Zupę zmiksować na gładki krem, dodać mleko kokosowe i przyprawy.
    • Podgrzać, ale nie gotować ponownie. Podawać z grzankami lub prażonymi pestkami dyni.

3. Pieczona papryka z nadzieniem warzywnym

  1. Składniki:
    • 4 czerwone papryki
    • 1 cukinia
    • 1 marchewka
    • 1 cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 100 g ryżu
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • Sól, pieprz, tymianek, oregano do smaku
  2. Przygotowanie:
    • Papryki przekroić na pół, usunąć nasiona.
    • Cukinię, marchewkę, cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić.
    • Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
    • W dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek, smażyć do zeszklenia.
    • Dodać marchewkę i cukinię, smażyć przez 5 minut.
    • Dodać ugotowany ryż, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i oregano.
    • Nadziać połówki papryk przygotowanym farszem.
    • Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 minut.
Przepis na wegetariański barszcz ukraiński

Dodatki jakie można dodać do przepisów

Do sałatki z buraków, jabłek i orzechów

  • Ser kozi lub feta (dla wegetarian)
  • Rukola lub szpinak
  • Sos winegret na bazie musztardy dijon

Do kremu z dyni

  • Grzanki z czosnkiem
  • Prażone pestki dyni
  • Świeże zioła (np. kolendra, natka pietruszki)

Do pieczonej papryki z nadzieniem warzywnym

  • Sos pomidorowy
  • Tarty ser wegański
  • Kasza jaglana zamiast ryżu

Porady i warianty dotyczące przepisów

Sałatka z buraków, jabłek i orzechów

  • Porada: Używaj buraków pieczonych, aby wydobyć ich naturalną słodycz.
  • Wariant: Zamiast jabłek można użyć gruszek, które dodadzą sałatce jeszcze więcej soczystości.

Krem z dyni

  • Porada: Dynię Hokkaido można gotować bez obierania, ponieważ jej skórka jest jadalna.
  • Wariant: Dodaj szczyptę chili, aby krem z dyni miał pikantny posmak.

Pieczona papryka z nadzieniem warzywnym

  • Porada: Przed pieczeniem możesz lekko podpiec papryki w piekarniku, aby łatwiej było je nadziać.
  • Wariant: Dodaj do farszu ciecierzycę lub fasolę, aby zwiększyć zawartość białka.

Wniosek

Październik to doskonały miesiąc, aby cieszyć się obfitością sezonowych owoców i warzyw. Wykorzystaj bogactwo natury, aby przygotować smaczne i zdrowe dania. Niezależnie od tego, czy preferujesz sałatki, zupy, czy pieczone warzywa, październikowe produkty dostarczą Ci mnóstwo inspiracji. Pamiętaj, że gotowanie z sezonowych składników nie tylko wzbogaca smak potraw, ale również wspiera lokalnych rolników i jest bardziej ekologiczne.

Eksperymentuj w kuchni, próbuj nowych przepisów i ciesz się jesienią na talerzu!

Aby zmienić siebie i świat w jakim żyjemy nie potrzeba wiele. Jest to zmiana, której warto dokonać i do której warto przekonywać innych. Na prawdziwie zdrowy tryb życia składa się wiele czynników. To co powszechnie nazywane jest zdrowym stylem życia to odpowiednia dieta, aktywność fizyczna, świadomy konsumpcjonizm i dbanie o planetę, na której żyjemy. Choć wydawać by się mogło, że wiąże się to z trudem pochłaniającym wiele godzin, to wcale tak nie jest. Chcemy pokazać Tobie czym kierować się, aby małymi kroczkami osiągać cel funkcjonowania w zgodzie z naturą i samym sobą.

Nie skupiamy się na trudnych do osiągnięcia i nagłych zmianach ale prostych sposobach tworzenia nowego, zdrowego „ja”.

Co warto wiedzieć o świecie Wege?

Wegetarianizm i weganizm to dla wielu osób nowe lub zagadkowe pojęcia. Dlatego przygotowaliśmy odpowiedzi na kilka pytań, które pojawiają się najczęściej. Jeżeli chcesz znaleźć odpowiedź na nurtujące Ciebie pytania, koniecznie odwiedź naszą zakładkę FAQ.